Μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών ο ένας μετά τον άλλο δήμοι από όλη την Ελλάδα. Οι δήμοι κάνουν λόγο για υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης που έχουν προκαλέσει υπέρμετρες και άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες χάνουν επιδόματα και ενισχύσεις.
Το δρόμο των ενστάσεων άνοιξε ο δήμος Αθηναίων που ζήτησε «κούρεμα» των νέων αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας και ακολούθησαν ο δήμος Πατρέων με αίτημα για μείωση 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο δήμος Παλλήνης με την επισήμανση ότι πολίτες με πενιχρά εισοδήματα χάνουν επιδόματα, κοινωνικές παροχές και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το δημοτικό συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας και το σύνολο των δήμων της Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.
Την ίδια ώρα με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας ζητά αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης λόγω των μεγάλων αυξήσεων στη φορολογία µετά την τελευταία αναθεώρηση. Μάλιστα ο δήμος αναμένεται να αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μία τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων.
Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας παρατίθενται περιπτώσεις ραγδαίας αύξησης των φορολογικών βαρών:
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε στα 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος ο φόρος είχε διαμορφωθεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 304%.
– Για το 2022 το ύψος ΕΝΦΙΑ ήταν 2.632,51 ευρώ, ενώ το 2021 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στα 2.369,27 ευρώ από 419,35 ευρώ το προηγούμενο έτος (αύξηση 467%).
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 5.367, 42 ευρώ και ήταν υψηλότερος επτά φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος οπότε είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ.
Επίσης ένσταση για τις νέες αντικειμενικές τιμές υπέβαλλε και ο Δήμος Κορινθίων, ζητώντας την αναθεώρηση τους προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές παροχές που χάθηκαν εξ αιτίας της αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Στο παιχνίδι των διεκδικήσεων μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να μπουν αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι ,το Χαλάνδρι, το Καματερό ο Άγιος Δημήτριος ,η Αγία Βαρβάρα αλλά και οι δήμοι όπως της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%, του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%, της Λήμνου, του Λαγκαδά , αλλά και δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.
Οι δήμοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους έως τις 20 Ιανουαρίου 2023, αλλά δεν αποκλείεται η προθεσμία αυτή να παραταθεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.