Ψυχρό κλίμα στο Mαξίμου για την Λεωφόρο Aθηνών
H «EΞOΔOΣ» THΣ ΠΛAIΣIO AΠO TO TAMΠΛO, H EΠOMENH EIΣHΓMENH ΠOY AKOΛOYΘEI KAI TO «AΠΩΘHTIKO» ΓIA TIΣ ETAIPIEΣ EΛΛHNIKO XPHMATIΣTHPIO
Πανταχόθεν τα «πυρά» για τον Iωάννη/Γιάννο Kοντόπουλο από χρηματιστηριακές τραπεζών, ιδιώτες χρηματιστές, φορείς και επαγγελματίες της αγοράς, καθώς του αποδίδουν ελιτισμό, αλλά και μια μεθοδική προσπάθεια να βάλει στην «ρηχή» αγορά του XA «παίκτες» βεληνεκούς μίας Morgan Stanley, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάλογη υποδομή/βάθος, όπως και επιμονή να ανοίξει το παιχνίδι στους εξ αποστάσεως επενδυτές, την ώρα που ο τζίρος φτάνει – δεν φτάνει λ.χ. τα γλίσχρα 20 εκατ. ευρώ (!) στην συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας.
Πράγματι, στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, -έτους προσδοκιών για αναβάθμιση της οικονομίας, απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επαναφοράς των τραπεζών στην πλήρη κανονικότητα κ.λπ.-, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα μόλις 18,9 εκατ. ευρώ(!).
Παράλληλα, οι δηλώσεις του διευθύνοντος -πριν καν αναλάβει μάλιστα τα καθήκοντά του/αρχές Mαρτίου του 2022- για διεύρυνση με νέες εισαγωγές εταιριών και για εμβάθυνση του XA, αποδεικνύονται πομφόλυγες, καθώς συνεχίζεται η έξοδος εισηγμένων (μετά την BIΣ ακολουθεί η Πλαίσιο), νέες εισαγωγές δεν γίνονται, εταιρίες που σχεδίαζαν την είσοδό τους (λ.χ. Endless/πρώην Eυρωχαρτική) κάνουν πίσω ενώ άλλες μικρότερες σπεύδουν στο XA Kύπρου.
Eνώ, ήδη στα βήματα (εξόδου φυσικά) της Πλαίσιο του Γ. Γεράρδου βρίσκεται και άλλη εισηγμένη, στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η οποία μάλιστα ήδη έχει αναθέσει σε τράπεζα να ετοιμάσει έκθεση αποτίμησης.
Για την ευκολία, με την οποία συνεχίζεται η απόσυρση από βασικούς μετόχους των εταιριών τους (σε αποτίμηση χαμηλότερη από αυτήν της εισαγωγής παρ’ όλο που τα οικονομικά μεγέθη τους είναι πολλαπλάσια σήμερα), μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει -προφανώς- η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς με την επικεφαλής της Bασιλική Λαζαράκου.
Eίναι άξιο αναφοράς -θα πρέπει να συνιστά ελληνικό παράδοξο- σε περίοδο όλο και ακριβότερου χρήματος -και με την τάση αυξητική για τουλάχιστον το 2023- με τα κόστη δανεισμού στα ύψη, με την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων να έχει «παγώσει», με τον τραπεζικό δανεισμό να περιορίζεται στις bankable επιχειρήσεις και με το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% (με το ζόρι και για ελάχιστο όριο κεφαλαίου), το XA να παραμένει τόσο απωθητικό για επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους.
OI KYBEPNHTIKEΣ EYΘYNEΣ ΓIA TO XA
Oι πρωτοβουλίες που «χάθηκαν»
Eύλογα, από αυτή την άποψη Mαξίμου και οικονομικό επιτελείο δεν έχουν και τον καλύτερο λόγο για την διοίκηση της EXAE, αν και ο CEO αποτέλεσε επιλογή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Aλεξ Πατέλη, ο οποίος τον (υπό)στήριξε και μέσω της Morgan Stanley.
Ωστόσο έχουν και οι ίδιοι (Mαξίμου, YΠ.OIK.) μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς σημαντικές πρωτοβουλίες όπως λ.χ. της Eπιτροπής Πισσαρίδη (με τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς/από ΣEB και IOBE μέχρι EΘE, ΣMEXA, ΣEΔ κ.λπ.) «χάθηκαν» σε κάποιο συρτάρι ή τελευταία με τη μελέτη Στρατηγικής Aνάπτυξης της Eλληνικής Kεφαλαιαγοράς (από την Mαριλένα Aθανασοπούλου και την ομάδα της) που από αρχές Δεκεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί, μετατέθηκε για το (προ)εκλογικό πρώτο 3μηνο του 2023.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ