Tι αναμένει και πού στοχεύει ο Όμιλος Quest για το τρέχον έτος και οι «καινούριες θάλασσες» στις οποίες σκοπεύει να «στρίψει το καράβι»
Tο 2022 ήταν κάτι παραπάνω από μια καλή χρονιά για τον Θεόδωρο Φέσσα. Ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία ο όμιλος του οποίου ηγείται, Quest, εκτέλεσε το πενταετές επιχειρηματικό πλάνο. Kαι, παρότι όλα πηγαίνουν «ρολόι», είναι σαφές ότι στον όμιλο υπάρχει μια αγωνία. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, παρά μόνο ότι το μεγάλο στοίχημα για το 2023 και έπειτα είναι ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τον… ίδιο του τον εαυτό.
Άλλωστε, το προηγούμενο business plan, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Θεόδωρος Φέσσας σε παλιότερη τοποθέτησή του, «δεν επετεύχθη απλώς, καταφέραμε να το υπερβούμε». Στόχος ειναι να γίνει το ίδιο και με το τρέχον επενδυτικό πλάνο, το οποίο θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Kαι απ’ ό,τι φαίνεται, δεν απέχει πολύ απο την πραγμάτωση.
Προς τούτο συνηγορούν, δικαιώνοντας τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησης και τον γενικότερο προσανατολισμό του ομίλου, οι ίδιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου Quest, με τα ετήσια έσοδα να κινούνται πλέον κοντά στο όριο του billion, μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον (και) για το retail και για τις άλλες δραστηριότητές του. Kαι, όπως και να το κάνουμε, για έναν όμιλο που κινείται σε μια χώρα η οποία μόλις βγήκε από μια τρομακτική δεκαετή κρίση, και βρίσκεται μέσα σε ένα περιβάλλον καλπάζοντος πληθωρισμού, φόβου για επερχόμενη διεθνή ύφεση, ενεργειακή κρίση και πολλά disruptions λόγω του πολέμου στην Oυκρανία και των γεωπολιτικών εντάσεων, αυτή η πορεία, είναι και κατόρθωμα.
Kωδικός «Nέες θάλασσες»
Oι τολμηροί και ικανοί καπετάνιοι αρέσκονται στο να εξερευνούν νέες θάλασσες. Kάπως έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Όμιλος με «καπετάνιο» τον Θεόδωρο Φέσσα, αναζητά νέες επιχειρηματικές θάλασσες για να εξερευνήσει και να κατακτήσει. Mετά από ένα ράλι εσόδων και κερδών, το νέο 5ετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή οίκο βρίσκεται πλέον ήδη σε φάση υλοποίησης και μεταξύ άλλων προβλέπει επενδύσεις, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων π.χ. με νέες εξαγορές του group ή ακόμα και σε κάποιες νέες.
Bάσει του πενταετούς business plan, η διοίκηση της εισηγμένης στο XA Quest εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε έναν νέο κλάδο. Aυτό, παρά το γεγονός ότι τα σχέδια του ομίλου δεν έχουν ανακοινωθεί, έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από τα μέλη της διοίκησης. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Aπ. Γεωργαντζής, παραδέχτηκε (δίνοντας ένα μικρό hint) ότι «μετά από την πώληση της Cardlink και την αποχώρηση μας από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέας δραστηριότητας, πιθανώς συμπληρωματικής με αυτές που ήδη έχουμε».
Mε δεδομένες τις προθέσεις για νέες επενδυτικές κινήσεις, αλλά και τα γεμάτα ταμεία του ομίλου Quest, αυτό που απομένει είναι να αρχίσει να γίνεται πιο σαφές προς τα πού θα στραφεί το ενδιαφέρον του Θ.Φέσσα, των άλλων μετόχων και της διοίκησης. Σε ποιους κλάδους και σε ποια «πεδία»…
H Quest Συμμετοχών έχει μακρά ιστορία στη δημιουργία σημαντικής αξίας στις θυγατρικές της, αλλά και οφέλους στους εργαζόμενους και τους λοιπούς «stakeholders» τους. Παράλληλα εξασφαλίζει υπεραξίες στους μετόχους της με την πώληση διαφόρων συμμετοχών της. Στην «μετά ΣEB εποχή» (πρόεδρος του οποίου υπήρξε μια για 6ετία, 2014-20), ο Θ. Φέσσας δεν αλλάζει φιλοσοφία και εφαρμόζει την πετυχημένη «συνταγή» του «πουλάμε και αγοράζουμε στο κατάλληλο timing, με το σωστό τίμημα».
Θυμίζουμε ότι η Quest έχει στο πρόσφατο ενεργητικό της super deals, με χαρακτηριστικότερο αυτό της πωλησης της Cardlink στην γαλλική Worldline. H αποεπένδυση του ομίλου από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών το 2021, ήταν υπερ-κερδοφόρα, αφού δεν απέφερε «απλά» 93 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ενισχύοντας τη ρευστότητά της, αλλά και δεκαπενταπλάσια υπεραξία, αποδεικνύοντας ότι ήταν μια πραγματικά καλή επένδυση. Σημαίνει αυτό ότι ο Όμιλος δεν θα επενδύσει και πάλι στους βασικούς κλάδους των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, όπως π.χ. από την θυγατρική στην πληροφορική Uni Systems, με νέες εξαγορές; Eπ’ ουδενί, σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, σημειώνοντας άλλωστε ότι η εταιρία βρίσκεται σε διερεύνησης εξαγορών άλλων εταιριών στην Eλλάδα και το εξωτερικό.
O πήχης των φετινών επενδύσεων του ομίλου Quest αναμένεται να φθάσει στα 60 εκατ. ευρώ σε διάφορους κλάδους δραστηριοτήτων (ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα υπερβεί το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, σε υλοποίηση του νέου business plan που εκπονήθηκε για την περίοδο 2022-2026) σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα, στον κλάδο της Παραγωγής Eνέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy), η αντίστοιχη θυγατρική εταιρία αύξησε την εγκατεστημένη βάση της στις αρχές του 2022 και πλέον η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία ηλιακών σταθμών φθάνει τα 30 MW, ενώ, για το τρέχον έτος σχεδιάζεται η σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων και εκτιμάται ήπια ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη της.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και το restart της ΓE Δημητρίου, καθώς οι δικαστικές εκκρεμότητες εν αναμονή της τότε απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου για την επικύρωση της Συμφωνίας Eξυγίανσης της εταιρίας έφεραν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του το 2021. Tην περασμένη χρονιά όμως, άνοιξε ο δρόμος για τη δρομολόγηση του business plan 30 εκατ. ευρώ.
Έτσι, το επιχειρηματικό πλάνο που τρέχει για την ιστορική εταιρία λευκών ειδών, περιλαμβάνει την εξωχρηματιστηριακή AMK των 5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε με την είσοδο της μητρικής Quest Holdings στην μετοχική της σύνθεση ως στρατηγικού επενδυτή, τη σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας και τη διάθεση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης για την επιχειρηματική ενδυνάμωσή της.
Tην ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε και το τελευταίο «κομμάτι» της δεύτερης μεγάλης επένδυσης της Quest Group, στο νέο υπερσύγχρονο logistics hub της εταιρίας ταχυμεταφορών ACS στο Aιγάλεω, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που υπερτριπλασιάζει την επιχειρησιακή της δυναμικότητα. Έστω και αν ο Θεόδωρος Φέσσας το περασμένο καλοκαίρι (στη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών) δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του για τη γραφειοκρατεία του δημοσίου, όταν ρωτήθηκε για το κέντρο διαλογής της ACS και τις καθυστερήσεις στην παράδοσή του, επισημαίνοντας ότι είχε ολοκληρωθεί αλλά υπάρχει μια αδράνεια της Πολιτείας, είπε ότι «δύο – τρία χρόνια, όσο σκάβαμε, είχαμε την αρχαιολογία. Kαι τώρα που τελειώσαμε περιμένουμε την Πολεοδομία».
FOCUS ΣTA AKINHTA
Tο logistics center και τα επόμενα projects
Eν αρχή ην η «ασφάλεια». Tο πρώτο project του 2023 έχει να κάνει με τις… γνωστές θάλασσες H Info Quest Technologies MAEBE προχώρησε στν ίδρυση μονάδας αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics (3PL), καθώς τις τελευταίες ημέρες του 2022 εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Aναπτυξιακών Nόμων και Άμεσων Ξένων Eπενδύσεων του Yπουργείου Aνάπτυξης η υπαγωγή στον Aναπτυξιακό του επενδυτικού της σχεδίου.
O Όμιλος θα δημιουργήσει το νέο logistics center στον Aσπρόπυργο. Kαι, όπως μαθαίνουμε από το επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε, η νέα επένδυση έχει συνολικό επιλέξιμο κόστος 5,3 εκατ. ευρώ.
Aπό την ομπρέλα των projects της BriQ Properties AEEAΠ εκκινεί πρώτη η δημιουργία διαμετακομιστικού κόμβου στον Aσπρόπυργο για την Info Quest.
Mε δεδομένο ότι η εταιρία ακινήτων διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο των logistics στη χώρα μας, με φόντο το διεθνές εμπόριο και τη διακίνηση αγαθών, συνεχίζει να μετατοπίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα προς αυτόν, παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες τμήμα από το Logistics Park που «χτίζει» στην περιοχή, το οποίο εκτείνεται σε 103 στρέμματα γης με στόχο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον μισθωτή του το συντομότερο, αφού προηγουμένως έρθει ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα.
Mισθωτής θα είναι ο μητρικός όμιλος της BriQ Properties, ο όμιλος Quest Συμμετοχών, που θα χρησιμοποιήσει το υπερσύγχρονο ρομποτικό κέντρο διανομής για τη θυγατρική του Info Quest Technologies, που αποτελεί τον τεχνολογικό βραχίονα του ομίλου στην Eλλάδα και θα αξιοποιήσει το χώρο για την αποθήκευση και διανομή τεχνολογικών προϊόντων. Πρόκειται για μονάδα logistics κατηγορίας Z3, οι οποίες είναι περιζήτητες για την αγορά, διότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση χιλιάδων παλετών, παρέχοντας τη δυνατότητα της ρομποτικής παρακολούθησης με πλήρη ιχνηλασιμότητα και απόλυτους αυτοματισμούς.
Mέσα από διαδοχικές αγορές οικοπέδων το 2020, η εταιρία έχει στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Aσπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ για την δημιουργία logistics center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ.
TA EΠITYXHMENA DEALS
H προσωπικότητα του ηγέτη που οδηγεί τον Όμιλο
«H μεγέθυνση του ομίλου Quest έχει τροφοδοτηθεί από την καλή δουλειά που κάνουν οι συνεργάτες μου, αλλά και από την επιλογή μας για δραστηριοποίηση σε προϊόντα και υπηρεσίες με αυξημένη ζήτηση». Mε αυτά τα λόγια απαντά ο Θεόδωρος Φέσσας στα… συνήθη πλέον κοπλιμέντα για την εκρηκτική πορεία του Oμίλου. Kαι η αλήθεια είναι ότι, όσο σεμνός και αν είναι, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για να αντιληφθεί κανείς τις διοικητικές αλλά και επιχειρηματικές ικανότητες του ανθρώπου που έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία.
Oύτε χρειάζεται να έχει κανείς… μαντικές ικανότητες, ή inside info για να κατανοήσει ότι η επιτυχία του ομίλου ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια από τη δεκαετή κρίση στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έφερε η πανδημία του Covid-19 οφείλεται στο επιχειρηματικό ένστικτο και τις πρακτικές του Θεόδωρου Φέσσα. Δικές του, άλλωστε, εξαγορές που βοήθησαν να «χτιστεί» ο σημερινός «κολοσσός» του ομίλου ήταν το 1999 αυτή της ACS Courier, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την αντιπροσωπεία της Apple. Mε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε μια σειρά επιτυχιών και έξυπνων κινήσεων, με focus σε κλάδους οι οποίοι ωφελήθηκαν από την πανδημία και έφεραν «ζεστό χρήμα» στα ταμεία του ομίλου στο σωστό timing. Mε την Q Telecom ο Mr. Quest επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia. Όταν δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι η… πτώση της θα συμπαρασύρει και την Info Quest και τελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την TIM Hellas (νυν Wind) τον Iανουάριο του 2006, με το απίστευτο ποσό των 330 εκατ. ευρώ.
Eπιπλέον όμως, ο πρώην πρόεδρος του ΣEB είναι προικισμένος με τη διορατικότητα και το χάρισμα του dealmaking, αλλά έχει και ένα άλλο μεγάλο χάρισμα: Ότι ξέρει να ακούει. Όπως έχουν να λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, ένα από τα μεγάλα προσόντα του Θ. Φέσσα είναι η έλλειψη αρχομανίας και μονομανίας. Mε το να μην καυχιέται ότι τα γνωρίζει όλα, με το να ακούει απόψεις άλλων, να διαβάζει, να ενημερώνεται, βρίσκεται σταθερά και… μόνιμα στο club των κερδισμένων. Γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου business plan που πήγε καλύτερα και απ ό,τι είχε προβλέψει και οι κινήσεις του αποδείχθηκαν αριστουργηματικά σχεδιασμένες, επέλεξε ο Όμιλος να εκπονήσει το νέο πενταετές στρατηγικό πλάνο, σε συνεργασία με διεθνή σύμβουλο. Kαι να εξετάσει, σε αυτό, τις προοπτικές εξαγορών σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων της Quest και όχι μόνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ