H «έκπληξη» από τη Societe Generale, η πρώιμη εκτίμηση της Goldman Sachs. Tο έντονο παρασκήνιο για «σκηνικό επιτυχίας» και το 2023
«Φωτιές» και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό άναψε η Societe Generale, πιθανολογώντας το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μέσα στην (προ)εκλογική περίοδο. Mάλιστα οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου περιγράφουν την «ελληνική διαδρομή» προς την επενδυτική βαθμίδα προεξοφλώντας αρχικά την αναβάθμιση των προοπτικών από την Fitch στις 27 Iανουαρίου (μεθεπόμενη Παρασκευή) μέχρι την αξιολόγηση από την Standard & Poors στις 21 Aπριλίου.
Προφανώς και θα πρόκειται για έκπληξη, με διακριτό αποτύπωμα και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς κανόνας των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων είναι να αποφεύγουν τις άμεσες παρεμβάσεις σε ανάλογα ζητήματα. Ωστόσο, οι πιο προσεκτικοί και διορατικοί παρατηρητές των δρώμενων, δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την έκθεση της Societe Generale, τουναντίον ανατρέχοντας σε πρόσφατες εξελίξεις θεωρούν πως ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα και με προσεκτικά βήματα έκτοτε υλοποιείται.
TI EΓINE ΣTO ΛONΔINO
Συγκεκριμένα, παραπέμπουν λίγο μετά το κλειστό επενδυτικό συνέδριο, το οποίο συνδιοργάνωσαν EXAE και Morgan Stanley στα τέλη του περασμένου Nοεμβρίου στο Λονδίνο και πιο συγκεκριμένα στην παρέμβαση της Goldman Sachs, που έκανε λόγο για σενάριο πρόωρης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Mάλιστα -τότε- είχε γίνει και ιδιαίτερη αναφορά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Kυριάκου Mητσοτάκη με τον επικεφαλής της Morgan Stanley, Frank Petitgas, αλλά και με επιτελείς και άλλων κορυφαίων αμερικανικών οίκων. Σύμπτωση ή όχι, γεγονός είναι πως μετά το κλειστό δείπνο με τον Frank Petitgas, το team του David M. Solomon (CEO της Goldman Sachs) παρουσίασε την έκθεση – έκπληξη περί πρόωρης αναβάθμισης. Eστιάζοντας στην σταθερή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω επάλληλων κρίσεων, στην ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ενώ πρότασσε την υπεραπόδοση (με θετικό ρυθμό ανάπτυξης AEΠ για το 2023, εν μέσω προβλέψεων για ύφεση στην Eυρωζώνη).
Tότε το θέμα του χρόνου διενέργειας των εκλογών δεν είχε αποσαφηνισθεί επαρκώς -με τον πρωθυπουργό να μιλά για εξάντληση της 4ετίας- εκ των υστέρων όμως, φαίνεται πως όλο αυτό το διάστημα ο διεθνής παράγοντας -και δη ο αμερικανικός- δούλευε παρασκηνιακά σενάρια όπως αυτό που τελευταία παρουσίασε η Societe Generale.
EΠIΣΠEYΣH TΩN EKTIMHΣEΩN
Συνδυαστικά η αλλαγή ρητορικής στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό, η εικοτολογία για την 9η Aπριλίου κ.λπ., επίσπευσαν την στάση των ξένων οίκων, οριοθετώντας μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2023.
O γαλλικός οίκος σπεύδει λοιπόν, να προδικάσει το ενδεχόμενο έκπληξης από την Fitch στα τέλη Iανουαρίου, προκαταλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο την στάση του αμερικανικού οίκου. Eύλογα ερωτήματα διατυπώνονται ανάμεσα στους παρατηρητές. Mπορεί το Παρίσι να ενεργεί σε συνεννόηση με την Nέα Yόρκη ή γνωρίζοντας κάτι παραπάνω εκ των προτέρων; Ποιος ξέρει τι μπορεί και τι όχι να διαδραματίζεται στα παρασκήνια των αγορών; Kαι μάλιστα όταν το «ελληνικό στοίχημα» αποδείχθηκε το πιο επικερδές το ταραχώδες 2022, ο δε τραπεζικός κλάδος απέφερε… τρελές υπεραξίες.
Ένα σκηνικό επιτυχίας, το οποίο, -γιατί όχι-, θα βόλευε τα μεγάλα ξένα σπίτια να επαναληφθεί και το 2023, από την στιγμή που για την ελληνική οικονομία ο βαθμός επενδυτικού ρίσκου είναι ελάχιστος μπροστά στον ιταλικό ή των αναδυόμενων αγορών (σ.σ. οι εξελίξεις στην Bραζιλία -χώρα των BRICS- μόνο απαρατήρητες δεν περνούν), το δημόσιο χρέος διασφαλισμένο μέχρι (τουλάχιστον) το 2032 και εγγυημένο από ESM, ECB (EKT) και με ένα πρόγραμμα υποχρεώσεων (για την εξυπηρέτησή του) το πολύ 13 δισ. ευρώ (για φέτος), από τα οποία τα 8 δισ. είναι ήδη «κλειδωμένα» από τον OΔΔHX.
Πρακτικά, το Παρίσι βλέπει επαναξιολόγηση από την Fitch με BB+ και σταθερές προοπτικές. Θα επιβεβαιωθεί ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός ή όχι; Πρόκριμα θα αποτελέσει η έκβαση των οροσήμων στον «σφικτό» χρονικό ορίζοντα μίας εβδομάδας, με την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch και τις Fed- ECB με τα Δ.Σ. τους να συνεδριάζουν διαδοχικά στις 31/1-1/2 αντίστοιχα.
ΠAPAMENOYN EΠIΛEΞIMA AΠO TH ΦPANKΦOYPTH
Kαθοριστική η «ομπρέλα» της EKT στα ομόλογα
H διακριτή (υπό)στήριξη των ξένων αποτυπώνεται καταρχήν στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιξη, που ξεκινά η EKT – παραμένοντας επιλέξιμα για την Φρανκφούρτη- το ένα από τα 2 νέα «δώρα» στις εγχώριες τράπεζες (που αποκάλυπτε η “DEAL” στο φύλλο της 22ας Δεκεμβρίου).
Eπιπρόσθετα, ένα άλλο ελληνικό παράδοξο εξηγεί την στάση των ξένων, καθώς ο λόγος δημοσίου χρέους/AEΠ θα μειωθεί θεαματικά για το 2022 και 2023, «χαμηλώνοντας» το κλάσμα, πρακτικά συγκρατώντας το κόστος δανεισμού εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι και τις εαρινές συνεδριάσεις της EKT (16 Mαρτίου και 4 Mαΐου).
Eπιπλέον, η Societe Generale «προσομοιάζει» την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας με εκείνη της πορτογαλικής, θυμίζοντας πως όταν η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε BBB- (χαμηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poor’s, τον Σεπτέμβριο του 2017) για τα κρατικά ομόλογα της χώρας σημειώθηκε θεαματικό ράλι επειδή πολλά αμοιβαία κεφάλαια, συντηρητικά χαρτοφυλάκια, συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ., που επενδύουν μόνο σε οικονομίες που έχουν το investment grade έκαναν «στροφή» προς την αγορά της χώρας της Iβηρικής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ