«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι μέλος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, μέσω της διοχέτευσης χρημάτων προς το ΔΝΤ ή κάποιου άλλου οργανισμού.
«Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο πνεύμα της Συνθήκης όπως συνήθως παρουσιάζεται στο μυαλό μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ποτέ δεν συζήτησε την προοπτική να βάλει όρια, σχετικά με τις αποδόσεις των ομολόγων ή των spreads του χρέους της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Ντράγκι.
Αυτά τα όρια έχουν προσεγγιστεί ως μηχανισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρεμβαίνει πιο ενεργά, αγοράζοντας μέρος του χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η τοποθέτηση του πρόεδρου της ΕΚΤ δεν άφησε αμφιβολίες για το αν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς όπως επανέλαβε τα μέλη του Δ.Σ. δεν πρέπει να αθετούν τις εντολές που ορίζονται από την Συνθήκη.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που θα κυμανθεί από -0,4% έως 1% το 2012, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι «πρόκειται για μία σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση».
«Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη», συμπλήρωσε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που μειώθηκε το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ στο 1%, τη δεύτερη συνεχιζόμενη μείωση από τότε που ο Ντράγκι τέθηκε επικεφαλής της.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διεξάγει 2 μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις χρηματοδότησης, με σταθερό επιτόκιο και περίοδο ωρίμανσης 36 μηνών, και να αποδεχτεί ομόλογα, αξιολόγησης Α που στηρίζονται σε περιουσιακά στοιχεία, ως εγγυήσεις, ώστε να μειώσει τις διακυμάνσεις των αγορών».
«Η ΕΚΤ θα αρχίσει να χρηματοδοτεί τράπεζες, για 3 χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με σκοπό να προσπαθήσει να αποτρέψει την κρίση της Ευρωζώνης να μετατραπεί σε πιστωτική κρίση, που θα βούλιαζε την οικονομία του μπλοκ του ευρώ», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.