Η μόνη που θα μείνει εκτός της συμφωνίας για την διαμόρφωση του νέου σχεδίου δημοσιονομικής ένωσης φαίνεται πως θα είναι η Βρετανία, καθώς νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρει πως εννέα από τις εκτός Ευρωζώνης χώρες της ΕΕ είναι τελικώς έτοιμες να συμφωνήσουν με τους «17».
“Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο”, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Τα δεδομένα λίγες ώρες νωρίτερα έκαναν λόγο για συμφωνία που θα περιελάμβανε τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εκτός συμφωνίας έμεναν η Βρετανία καθώς επίσης και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία, αναμενόταν να περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Χαμηλές οι προσδοκίες
Όπως όλα δείχνουν, η ιστορικής σημασίας Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες οδεύει πλέον προς μία συμφωνία των «17», με ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο συμμετοχής των εκτός Ευρωζώνης χωρών.
Η νέα συμφωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Δεδομένης της αρνητικής στάσης που τήρησε, εκτός συμφωνίας μένει η Βρετανία καθώς επίσης και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Όπως ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί, οι 17 ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία ισχυρότερη οικονομική ένωση.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο δημοσιονομικό κανόνα στον οποίο συμφώνησαν οι «17», έχουν οι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, με το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των χωρών μελών σε συνταγματικό ή ανάλογο- επίπεδο, και θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παράβασης.
Οι «17» συμφώνησαν μεταξύ άλλων και στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και κοινός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ΕSM θα είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε κάθε πιθανή περίπτωση, οι κανόνες ψηφοφορίας στο Μηχανισμό θα αλλάξουν για να συμπεριλάβουν μία διαδικασία εκτάκτου ανάγκης. Ο κανόνας της κοινής συμφωνίας θα αντικατασταθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ κρίνουν ότι απαιτείται επείγουσα απόφαση για παροχή οικονομικής βοήθειας και ότι απειλείται η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Επιπλέον 200 δισ. στη μάχη του ευρώ
Με επιπλέον 200 δισ. «οχυρώνονται» οι Ευρωπαίοι απέναντι στη μάχη κατά της κρίσης χρέους που πλήττει τα κράτη-μέλη της.
Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία η οποία περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και άλλα 50 δισ. ευρώ από τις εκτός ευρώ ευρωπαϊκές χώρες προς το ΔΝΤ, προκειμένου τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των κρατών που τα χρειάζονται. Δηλαδή, όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση της Ιταλίας.
Η συμφωνία επιταχύνει επίσης την ισχύ του σχεδιαζόμενου μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM των 500 δισ. ευρώ.
Σαρκοζί: Απαράδεκτοι οι όροι του Λονδίνου
Εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση της Βρετανίας εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες, χαρακτήρισε ως απαράδεκτους τους όρους που θέτει η χώρα.
Οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ θα επικεντρωθούν πλέον σε μία συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος , υπογραμμίζοντας ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης, επανέλαβε, επιμένοντας ότι αυτό δεν σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Σημειώνεται ότι κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των «27» ήταν, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, η στάση της Βρετανίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον να εμμένει στην αντίθεσή του με το ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντα του Λονδίνου.
Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2011, 08:06
τελευταία ενημέρωση: 9/12/2011, 15:41