Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κλιθούν να βάλουν για μια ακόμη φορά από 1η Ιανουαρίου μισθωτοί και συνταξιούχοι παρά τις «υποσχέσεις» του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν προβλέπονται νέες περικοπές από το νέο έτος.
Το «ψαλίδισαμα» των μισθών και των συντάξεων αυτή τη φορά έρχεται δια της πλαγίας οδού καθώς από 1/1/2012 τίθενται σε ισχύ οι πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές προκύπτουν από τον επιπλέον φόρο που θα παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας που ισχύει με το μειωμένο αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ, αλλά και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία από το επόμενο έτος θα αφαιρείται κάθε μήνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μηνιαία παρακράτηση της εν λόγω ειδικής εισφοράς θα εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ δεν θα αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο που προκύπτει με βάση την κλίμακα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Στο «στόχαστρο» του Οικονομικών μπαίνει το μηνιαίο εισόδημα 3,7 εκατομμυρίων Ελλήνων και η «χασούρα» θα κυμαίνεται από 1.000 έως και 1.500 ευρώ το χρόνο, δηλαδή θα χάνουν έναν με δύο μισθούς επιπλέον.
Σε αντίθεση με το καθεστώς που εφαρμόζεται κατά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, το ποσό που παρακρατείται έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται στο ετήσιο καθαρό εισόδημα με συντελεστές από 1% έως και 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, δεν θα μειώνεται κατά 1,5% κατά την παρακράτησή του.
Να σημειωθεί ότι στους μισθωτούς και συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, επί 12 μηνιαίους μισθούς.
Στους υπόλοιπους μισθωτούς – συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, επί 14 μηνιαίους μισθούς.
Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος εφαρμόζεται και για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους ή νέους συνταξιούχους με βάση τα δεδομένα του μήνα έναρξης της εργασίας ή καταβολής της σύνταξης, ενώ εάν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κ.λπ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.
Από την άλλη πλευρά στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ο παρακρατούμενος φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο συνολικό καθαρό ποσό, όσο κι αν είναι αυτό.
Παράδειγμα
Τι θα χάσει ένας υπάλληλος του Δημοσίου και ένας του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αμείβονται με το ποσό των 1.650 ευρώ καθαρά το μήνα:
Ο υπάλληλος του Δημοσίου θα πληρώσει φόρο 2.370 ευρώ, δηλαδή θα φεύγουν από την τσέπη του κάθε μήνα 194 ευρώ.
Θα χάσει άλλα 53 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων και από 22 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας που ήδη έχουν “κοπεί” στο μισό.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι απώλειες. Υπάρχει και η έκτακτη εισφορά. Με βάση το 1% παρακράτηση ο υπάλληλος θα χάνει κάθε μήνα και άλλα 16,5 ευρώ, ενώ η εισφορά θα του αφαιρέσει άλλα 9 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων και από 1,9 ευρώ από το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Ο ιδιωτικός υπάλληλος θα πρέπει να πληρώσει 3.195 ευρώ φόρο, δηλαδή θα χάνει κάθε μήνα από το μισθό του σχεδόν 225 ευρώ.
Από το δώρο Χριστουγέννων θα χάσει λόγω φόρου 224 και από 112 ευρώ από το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Λόγω έκτακτης εισφοράς θα χάνει κάθε μήνα 33 ευρώ, άλλα τόσα από το δώρο Χριστουγέννων και από 16,5 ευρώ από το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.