Έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα γίνει η πληρωμή

 

Πολλές γκρίνιες ακούστηκαν από συνταξιούχους που δεν ήταν αύξηση στις συντάξεις του Φεβρουαρίου λόγω της «προσωπικής διαφοράς». Για αυτή την κατηγορία, «ψήνεται» ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Πρόκειται για νέα παρέμβαση που έρχεται για την προσωπική διαφορά, στοχευμένα και όχι σε όλους τους συνταξιούχους, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Πώς έχουν, λοιπόν, τα πράγματα με τις συντάξεις και την αύξηση που δεν είδαν στους λογαριασμούς οι δικαιούχοι λόγω προσωπικής διαφοράς; Ο υπουργός ρωτήθηκε για το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στους συνταξιούχους και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Ειδικά για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στη σύνταξη που μπήκε.

 

Όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τώρα, που ξεπαγώνουν οι συντάξεις, το «ξεπάγωμα» αυτό «αφορά καταρχήν» όλους τους συνταξιούχους. Και πρόσθεσε: «Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά είτε βλέπουν πραγματικές αυξήσεις είτε απλώς «ροκανίζουν» την προσωπική τους διαφορά, για να βρεθούν σε ευμενέστερη θέση στους επόμενους γύρους αυξήσεων». Επικαλούμενος τα στοιχεία του υπουργείου για τις συντάξεις ανέφερε:

 

«Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά «ροκανίζουν», ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».

 

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι μία στις 5 συντάξεις ήταν χωρίς αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις».

 

Επικαλούμενος, όμως, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, μίλησε για πρόσθετες έκτακτες παροχές που έρχονται «για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών». Τι έρχεται, λοιπόν, ως έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους;

 

Τα σενάρια για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους


Παρότι ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει σαφέστερη εικόνα για «επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Όπως είπε, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει «πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων». Συμπλήρωσε δε, ότι η πίεση, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε εκείνους τους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις.

 

Κατά ένα δεύτερο σενάριο, το ποσό θα είναι κλιμακωτό. Δηλαδή θα αλλάζει ανάλογα με την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου

 

Οι δικαιούχοι του νέου έκτακτος επιδόματος

 

Δύο κατηγορίες συνταξιούχων θα είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς:

 

1) 260.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ καθαρά και είχαν προσωπική διαφορά

 

2) 515.000 έχουν εισοδήματα πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.

 

Ωστόσο, επί του παρόντος, μπορεί να υπάρχουν σχεδιασμοί στο τραπέζι για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά επισήμως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Πηγή: ieidiseis.gr

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ