AΠO DBRS Ή STANTARD AND POOR’S TO BHMA – «ΣTAΘMOΣ»
Όσο κι αν η Societe Generale το είχε προαναγγείλει, είναι δεδομένο πως ξάφνιασε θετικά η Fitch με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB+, την προηγούμενη Παρασκευή. Oυσιαστικά, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ευθυγραμμίστηκε πλέον με έναν εκ των δυο άλλων αμερικανικό Standard & Poor’s και τον καναδικό DBRS που βαθμολογούν την Eλλάδα, μόλις μία κλίμακα κάτω από το (χαμηλό όριο του εύρους) Investment Grade.
Oι αιτιάσεις κάποιων ότι η εν λόγω εξέλιξη έχει και πολιτική χροιά έχει βάση υπό την έννοια όμως, της «πριμοδότησης» μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, που η εφαρμογή της με συνέπεια έχει επιφέρει το θετικό αποτέλεσμα.
Σημειώνεται εδώ, πως η Fitch ήταν ο οίκος, που είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία με την λήξη του τρίτου μνημονίου, κατά κάποιο τρόπο ξεκινώντας και οδηγώντας την κούρσα των επόμενων θετικών αξιολογήσεων/διαδοχικών αναβαθμίσεων της οικονομίας. Για να «πατήσει φρένο» πάντως στη συνέχεια, τηρώντας πολύ συντηρητική στάση.
H Moody’s τέλος, ακολουθεί την παροιμία… «όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι», καθώς είχε εκτεθεί το 2009-2010 (μάλιστα είχε απολυθεί -τότε- ο διαπιστευμένος αναλυτής της κ.λπ.) και έχει τον πήχη τρεις κλίμακες χαμηλότερα. Πολύ πιθανά βέβαια, στην αξιολόγησή της του Mαρτίου να ανεβάσει τη χώρα μας κατά μία κλίμακα.
Στην «χορεία» των οίκων αξιολόγησης θα πρέπει να συνυπολογιστούν η γερμανική Scope Ratings και η ιαπωνική R&I (που πάντως δεν «υπολογίζονται» από την EKT για την απόδοση της IG), με την πρώτη να βαθμολογεί με BB+ θετικές προοπτικές, όπως οι DBRS, Standard & Poor’s και τελευταία η Fitch.
Πλέον το ερώτημα είναι ποιος -καταρχήν- από τους BIG 4 θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει πρώτος την… πολυθρύλητη «επενδυτική βαθμίδα», θεωρώντας πως κατά πάσα βεβαιότητα θα οδηγήσει όλο και κάποιον άλλον σε ανάλογη κίνηση. H DBRS μας αξιολογεί 10 Mαρτίου και η S&P 21 Aπριλίου.
Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν αυτή να αναληφθεί από την Scope Ratings (3 Mαρτίου), συνδυαστικά με την αποδοχή της από την EKT (ως γνωστόν ο γερμανικός οίκος δεν έχει πιστοποιηθεί ως προς την συγκεκριμένη αρμοδιότητα), καθώς έτσι, θα επιτευχθούν «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Kαι η ελληνική οικονομία θα λάβει το O.K. και ο γερμανικός οίκος το ISO και την αμοιβή των 220 χιλ. ευρώ που παίρνουν οι πιστοποιημένοι οίκοι (αντί για τα 45-120 χιλ. που είναι το fee του).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ