Δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα είναι έτοιμες να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα καταβάλλουν στους εργαζόμενους, μειωμένους μισθούς χωρίς πλαφόν για ένα συν ένα έτος.
Ήδη από τα στοιχεία που διαθέτουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα κυρίως της Βορείου Ελλάδας εκτιμάται ότι δεκάδες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν άμεσα σε επιχειρησιακές συμβάσεις σε μία προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα προκληθεί απώλεια εισφορών περίπου 2 δις ενώ οι συντάξεις θα είναι ακόμα χαμηλότερες.
Το ποσοστό μείωσης των μισθών, οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασίας και η μερική απασχόληση θα αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Η μείωση δηλαδή μπορεί να ξεπερνά το 30 και το 35 % σε σχέση με τους μισθούς των κλαδικών συμβάσεων και μισθός ασφάλειας θα παραμένουν μόνο τα 740 της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Ο εργαζόμενος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την αρνηθεί, την εφαρμογή μιας ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης εφόσον έχει υπογραφεί ανάμεσα στον εργοδότη και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αν, μάλιστα, απολυθεί όσο διαρκεί η επιχειρησιακή σύμβαση, ο εργοδότης θα του καταβάλει την αποζημίωση με βάση το νέο μειωμένο μισθό.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις θα αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο και εάν δεν υπάρχει τότε η οικεία Ομοσπονδία.
Χθες ο γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με ερμηνευτική εγκύκλιο έδωσε σαφείς οδηγίες στους Επιθεωρητές Εργασίας για τον τρόπο και τον έλεγχο ορθότητας της υποβολής αιτιολογικών εκθέσεων που αφορούν τη σύναψη Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Ε.Ε.Σ.Σ.Ε.).
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:
Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς, με στόχο τη δημιουργία ή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
β) Με την ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας δύνανται να ρυθμίζονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, όροι και προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και κάθε άλλος όρος εφαρμογής της, περιλαμβανομένης της διάρκειάς τους.
2. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 6 παρ. 1 περίπτωση β΄ του παρόντος νόμου, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί λιγότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους, με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο και αν δεν υπάρχει με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία.
3. Για την εφαρμογή των οριζομένων τα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.), το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών μετά την πάροδο της οποίας τεκμαίρεται η χορήγησή της. Με την ίδια διαδικασία συμφωνείται και η τυχόν παράτασή της.
4. Η συλλογική σύμβαση εργασίας αυτής της παραγράφου αρχίζει από την υπογραφή της και είναι έγκυρη, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου 3899/2010.
5. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του άρθρου αυτού, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας είναι άκυρη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η αποζημίωση απόλυσης υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
6. Οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νομίμων αποδοχών, για την οποία εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι .
ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ