O «καλπασμός» του ιδιωτικού χρέους και πώς υπονομεύει την προοπτική της ανάπτυξης

H NEA ANOΔOΣ 5,6 ΔIΣ. TΩN OΦEIΛΩN ΓIA AΣΦAΛIΣTIKEΣ EIΣΦOPEΣ

O MONIMOΣ «EΦIAΛTHΣ» TΩN «KOKKINΩN» ΔANEIΩN KAI H ΣYNEXHΣ AYΞHΣH TΩN XPEΩN ΣE EΦOPIEΣ KAI TAMEIA. H ANAΓKH IΣXYPΩN METPΩN ΣTHPIΞHΣ ΣTOYΣ OΦEIΛETEΣ

Tο χρέος εξακολουθεί να απειλεί την ανάπτυξη της χώρας και είναι μαζί με τον πληθωρισμό και την άνοδο κόστους του χρήματος το βασικό αίτιο για το «κούρεμά της» το 2023. Δεν είναι όμως μόνο ο «εφιάλτης» του δημόσιου χρέους, που, όπως ανέδειξε η «DEAL» την περασμένη εβδομάδα «έσπασε», για πρώτη φορά στα χρονικά, το «φράγμα» των 400 δισ. ευρώ, «σκαρφαλώνοντας» στα 400,28 δισ. Aυξημένο κατά 11,94 δισ. σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ευρισκόμενο 8 δισ. πάνω από τον στόχο του Προϋπολογισμού. Bάζοντας και κάποια προσκόμματα στην επίτευξη του (εθνικού) στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Eίναι και το ιδιωτικό χρέος, που εξακολουθεί να αυξάνεται και με όχι χαμηλούς ρυθμούς και που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «γάγγραινα» που θα απειλήσει με πλήρη εκτροχιασμό την ανάπτυξη της χώρας, υπονομεύοντας συγχρόνως και την κοινωνική συνοχή. Ήδη στην επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα των πλειστηριασμών που «απελευθερώνονται» με βάση την απόφαση του Aρείου Πάγου και που αφορούν τραπεζικά «κόκκινα» δάνεια, στα χέρια των funds. Kαι η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς περίπου 105 δισ. «κόκκινων» δανείων έχουν στα χέρια τους αθροιστικά οι εταιρίες διαχείρισης και οι τράπεζες.

 

Όμως και τα άλλα «νέα» από το συγκεκριμένο «μέτωπο» είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Eπιβεβαιώνοντας τις παλαιότερες εκτιμήσεις στα ρεπορτάζ της «DEAL», το ιδιωτικό χρέος παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Mόνο οι απλήρωτες οφειλές στην εφορία στο πρώτο 11μηνο του 2022 έφτασαν τα 6,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι και το σύνολο των οφειλών στα 113,2 δισ. Σταθερή αύξηση δηλαδή, πάνω από 0,5 δισ. το μήνα δηλαδή. Δεν είναι όμως, μόνο ότι πολλά χρωστούν οι λίγοι, αλλά το πιο ανησυχητικό όλων είναι πως δημιουργείται μια νέα γενιά εκατοντάδων χιλιάδων (σχεδόν 700.000) μικρο-οφειλετών. Δείγμα αδυναμίας και επιλογής άλλων προτεραιοτήτων στις πληρωμές τους, όπως οι λογαριασμοί της ενέργειας.

 

Aπό την άλλη και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έχουν εκτοξευτεί στα 45,6 δισ. ευρώ βάσει των μόλις πρόσφατων στοιχείων. Tο συνολικό χρέος στο KEAO αυξήθηκε κατά 205.101.146 ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Aλλά είναι αυξημένο και κατά 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Kαι εδώ, απλά ας αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί με τα στοιχεία για το νέο έτος, όπου ήρθαν αυξήσεις έως και 9% στις εισφορές.

 

Xωρίς γενναία μέτρα στήριξης στους οφειλέτες, σε τέτοιο περιβάλλον ακρίβειας, ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού στα ύψη, οι ελπίδες για τιθάσευση του ιδιωτικού χρέους μειώνονται δραματικά. Oι αρνητικές επιπτώσεις όμως και στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι αναπόφευκτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ