Σχέδιο για την αύξηση της αξίας του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ από τα 1,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 16 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία Fernbank Partners LLC στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μέσω του fund της κατέχει μετοχές του ΟΠΑΠ, ως μακροπρόθεσμη επένδυση.
Σύμφωνα με την επιστολή της Fernbank προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η αξία του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα των 4,08 δισ. ευρώ στα 47 δισ. ευρώ, εάν ακολουθηθεί το σχέδιο που προτείνει η εταιρεία.
«Συμφωνούμε με τις θέσεις του υπουργείου ως προς την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ πέραν του 2010 και τη νομιμοποίηση των on line παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, σε ό,τι αφορά την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ, υπάρχει μια πολύ πιο συνετή προσέγγιση που θα μπορούσε να παράξει πολύ περισσότερα κεφάλαια για το κράτος», αναφέρει η επιστολή.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Fernbank, το δημόσιο δεν θα πρέπει να πουλήσει το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ, αλλά να κάνει μία «απλή αλλαγή» στην άδεια του οργανισμού, με την οποία υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί η αξία του κατά 21 δισ. ευρώ σε σχέση με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή περίπου στα 25 δισ. ευρώ.
«Η μέθοδος αυτή είναι απλή. Ο ΟΠΑΠ έχει την άδεια να λειτουργεί ως ο αποκλειστικός πάροχος τυχερών νόμιμων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, η αυτή η άδεια δεν είναι αιώνια, αλλά λήγει το 2020. Από επενδυτική σκοπιά, αυτό καθιστά το μέλλον του ΟΠΑΠ μετά το 2020 άγνωστο και το να υποθέτει κανείς ότι ο ΟΠΑΠ θα λειτουργεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες μετά το 2020 δεν είναι συνετό». Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της Fernbank, το κράτος θα πρέπει να αλλάξει την άδεια του ΟΠΑΠ, ώστε αυτή να μην λήγει ποτέ, καθώς με μία τέτοια κίνηση υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την αξία του οργανισμού κατά 6,25 φορές.Κάτω από αυτό το σενάριο, το ποσοστό του 34% του κράτους στον ΟΠΑΠ θα αξίζει 8,5 δισ. ευρώ, αντί για 1,4 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης της Fernbank είναι το άνοιγμα της αγοράς των on line παιχνιδιών αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ, με τον ταυτόχρονο αποτελεσματικό αποκλεισμό των παράνομων παρόχων παιχνιδιών. Με αυτή την κίνηση, η αξία του ΟΠΑΠ αυξάνεται περαιτέρω, από τα 25 δισ. ευρώ (που προβλέπονται παραπάνω) στα 47 δισ. ευρώ, με το ποσοστό του δημοσίου να αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ.