Στη σκιά των οίκων αξιολόγησης ζει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη η οποία δέχεται ομαδικά πυρά και απειλές για υποβαθμίσεις καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου μοιάζουν να είναι ανίκανες να πείσουν τους Οίκους για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Moody’s, S&P και Fitch, ο ένας μετά τον άλλον έσπευσαν με χθεσινές δηλώσεις και αναλύσεις, να τονίσουν ότι οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για το πολυδιαφημισμένο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» δεν αρκούν και προειδοποίησαν ανοικτά για τον κίνδυνο υποβαθμίσεων κρατών της γηραιάς ηπείρου.
Ο οίκος Fitch τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι προχώρησαν σε σποραδικές βελτιώσεις και όχι σε μια ολοκληρωμένη λύση. Ο Οίκος εκτιμά ότι η κρίση θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2012 και βλέπει σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ το 2012 και 1,2% το 2013, ποσοστά που θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα «αν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση».
Παράλληλα ο οίκος Moody’s δήλωσε ότι η έλλειψη «αποφασιστικών» πολιτικών μέτρων σημαίνει ότι θα συνεχίσει να εξετάζει την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τον Moody’s «η ευρωζώνη και η ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω κραδασμούς».
Όμως και ο οίκος Standard & Poor’s δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της, Poor’s Ζαν-Μισέλ Σιξ κρούει τον κώδωνα λέγοντας ότι ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης εξαντλείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρχίζει να προετοιμάζει την γαλλική κοινή γνώμη ότι η χώρα του κινδυνεύει να χάσει την «ΑΑΑ» αξιολόγησή της. «Θα είναι μια ακόμα δυσκολία, αλλά όχι αξεπέραστη», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ έχει μπροστά του τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2012.
Αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για στροφή 180′ καθώς έως τώρα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο υπουργός οικονομικών κ. Μπαρουάν τόνιζαν ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα και θα καταφέρει να διαφυλάξει την άριστη βαθμολογία της.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της Γαλλίας θέτει σε κίνδυνο το συνολικό σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε περίπτωση που η ελίτ της Ευρώπης, οι έξι χώρες με βαθμολογία «ΑΑΑ» χάσουν το άριστα, τότε αναλυτές σημειώνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον ΕFSF γεγονός που θα περιορίσει τη δυνατότητα μόχλευσης του.