Εξαιρετικά περίπλοκες αποδεικνύονται τελικώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών, εγχώριων και ξένων, αναφορικά με την υλοποίηση του PSI+, που προβλέπει το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους κατά 50%.
Οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από τις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι η πλευρά των τραπεζών εμμένει στη θέση – απαίτηση για υψηλότερο επιτόκιο και κατ’ επέκταση καλύτερη απόδοση, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι τράπεζες ποντάρουν στο γεγονός ότι τρίτο PSI για το χρέος μας δεν υπάρχει περίπτωση να προβλεφθεί, καθώς μετά το «κούρεμα» θα φτάσει στο 80% και πάνω, οπότε θα μιλάμε για κανονική πτώχευση της χώρας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της γνωρίζει ότι το επόμενο καταφύγιο είναι αυτό των CAC’s, που θα κινούνται οριακά μεταξύ πιστωτικού γεγονότος και συντεταγμένης πτώχευσης, αλλά από την άλλη δεν έχει να χάσει και πολλά, πλέον. «Το πολύ – πολύ να ενεργοποιηθούν τα CDS» είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως, κάθε φορά που το θέμα της συζήτησης φτάνει σε αυτό το σημείο.
Το ζητούμενο ωστόσο είναι ποια από τις δύο πλευρές μπλοφάρει, γιατί αποκλείεται και οι δύο, στο τέλος της διαδικασίας, να βγουν κερδισμένες. Κάποια θα πρέπει να χάσει…