Η οικονομική κρίση εξαναγκάζει ακόμη και τους εργοδότες που μέχρι τώρα αρνούνταν κατηγορηματικά να βάλουν “χέρι” στους μισθούς των υπαλήλων τους να αναθεωρήσουν, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους ή, στην καλυτερη περίπτωση, να μην προβούν σε μαζικές μειώσεις προσωπικού.
Αυτό καταδεικνύει έρευνα του ΙΟΒΕ, του ΣΕΒ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έγινε σε δείγμα των 200 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα εργοδότες προτίθενται να κόψουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συγκρατήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους στο επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο θα προχωρήσει σε περικοπές των πριμ, των επιδομάτων παραγωγικότητας και των διάφορων έμμεσων παροχών, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις.
Πρόκειται για στοιχεία που απεικονίζουν με τον πιστότερο τρόπο το δράμα που βιώνει ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος και τα οποία προκύπτουν από έρευνα που έδωσα το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Η πρωτοβουλία για την έρευνα ανήκε στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και είναι χαρακτηριστικό ότι καλύπτει 2.000 επιχειρήσεις της χώρας που απασχολούν πάνω από 317.000 εργαζόμενους και έχουν συνολικό τζίρο περί τα 68 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περί το 1.3 του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Πρόκειται, δηλαδή, για το σύνολο των κυριότερων “αφεντικών” στην ελληνική οικονομία, τα οποία, στην ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών συγκεκριμένα απάντησαν ως εξής:
-Με συγκράτηση ή μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα προχωρήσει το 69% των ερωτηθέντων.
-Με περικοπές των πριμ και των επιδομάτων παραγωγικότητας το 44% των επιχειρήσεων.
-Με περικοπές των έμμεσων παροχών που δίδονται στους εργαζόμενους, το 43% των επιχειρήσεων.
-Με μείωση τιμών, το 34% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσαρμογή του χρόνου εργασίας (κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις).
-Με απολύσεις, το 28% των ερωτηθέντων, με τις απαντήσεις να δίδονται σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή γενικού διευθυντή της εταιρείας.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε όλη την χώρα (το 35% από τις συνολικά 2025 επιχειρήσεις εδρεύει στην Αττική) αναδεικνύει επίσης ως κυριότερα προβλήματα της κρίσης την έλλειψη ρευστότητας σε προμηθευτές και πελάτες, τον περιορισμό της δανειοδότησης από τις τράπεζες, τον περιορισμό των εργασιών που πραγματοποιεί ο βασικός πελάτης (κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο), η μετατόπιση του κοινού σε φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα (κυρίως στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια) καθώς και η πίεση από προμηθευτές του εξωτερικού για αμεσότερες πληρωμές.