Και νέα μείωση παρουσίασαν οι ιδιωτικές καταθέσεις το Νοέμβριο, εξέλιξη που αντανακλά τα προβλήματα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 208,86 δισ. ευρώ, από 211,11 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,25 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 29,13 δισ. ευρώ, ή κατά 9,8%, με τις ανησυχίες τραπεζικών στελεχών να εντείνονται για συνέχιση της «αιμορραγίας».
Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, το ύψος των καταθέσεών τους διαμορφώθηκε το Νοέμβριο σε 173,43 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και συνολική μείωση κατά 23,43 δισ. ευρώ ή κατά 10,4%, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009.
Το ύψος των καταθέσεων όψεως των νοικοκυριών στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθε σε 9,36 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 337 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και σωρευτική μείωση ύψους 2,11 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2010.
Το ύψος των καταθέσεων ταμιευτηρίου των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου σε 66,08 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,73 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και συνολική μείωση 9,73 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2010.
Οι καταθέσεις προθεσμίας, που λόγω των υψηλών επιτοκίων αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των καταθέσεων, ανήλθαν τον Νοέμβριο σε 97,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 913 εκατ. ευρώ, έναντι του Οκτωβρίου και σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009, κατέγραψαν μείωση ύψους 11,59 δισ. ευρώ.
Οι λόγοι που εξηγούν τη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων είναι:
– Η μείωση των εισοδημάτων, λόγω μείωσης της απασχόλησης αλλά και περικοπών με συνέπεια τη χρήση των αποταμιεύσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
-Η μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό λόγω του φόβου που προκάλεσαν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, που ήταν εμφανής κυρίως στους μήνες Ιανουάριο και Απρίλιο όταν οι εκροές καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.
– Οι δυσκολίες δανεισμού που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη χρήση των καταθέσεων για την κάλυψη τρεχουσών ή επενδυτικών αναγκών.