Θετικά αξιολογεί ο ΣΕΒ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, διατυπώνει όμως επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο Σύνδεσμος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα σχόλιά του για τα δύο νομοσχέδια.
Επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός νόμος) περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες και απλοποιήσεις, που ενθαρρύνουν με τρόπο ουσιαστικό την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, προτάσσει μία πρακτική ενίσχυσης των επενδύσεων που απομακρύνεται από τις αναποτελεσματικές θεωρήσεις προηγούμενων ετών και έρχεται πολύ πιο κοντά στα δεδομένα της σύγχρονης αγοράς και των διαδικασιών λειτουργίας της, ενώ επικεντρώνεται σε τομείς που αναπτύσσονται γρήγορα και που έχουν τη δυνατότητα να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί.
Ο ΣΕΒ αξιολογεί θετικά το προβάδισμα που δίνεται στη μείωση φόρων (αντί για επιδοτήσεις), τις στοχευμένες ενισχύσεις για επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της περιφερειακής συνοχής και της νεανικής επιχειρηματικότητας, τον αποκλεισμό αντίστοιχα επενδυτικών πρωτοβουλιών που δεν απέδωσαν στο παρελθόν, την εισαγωγή εξειδικευμένων κριτηρίων αξιολόγησης, την αποσυμφόρηση των διαδικασιών, την εισαγωγή νέων μορφών χρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Ενισχύσεων Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), την προσπάθεια έγκαιρης και διαφανούς αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Ασκεί κριτική μόνο για την “τεράστια καθυστέρηση (άνω του έτους)” στην ετοιμασία και υποβολή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και αναφέρει ότι προέχει τώρα η ψήφιση και εφαρμογή του χωρίς καθυστερήσεις.
Τονίζει εξάλλου την ανάγκη να δημιουργηθεί ευρύτερο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, με την προώθηση και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών όπως η ολοκλήρωση της χωροθέτησης, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η κατάργηση πληθώρας γραφειοκρατικών, αναχρονιστικών και κοστοβόρων για τους επενδυτές διαδικασιών, η ενίσχυση της ποιότητας των υποδομών, ο εξορθολογισμός στο φορολογικό καθεστώς κ.ά.
Για το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέρει σε επιστολή προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ότι πολλές διατάξεις του δεν συνάδουν με τις αρχές να διασφαλίζεται το τεκμήριο της αθωότητας των επιχειρήσεων, να διαφυλάττεται η φήμη και η εικόνα της εταιρείας που γίνεται αντικείμενο έρευνας και να διαφυλάττεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη δικαστική προστασία των ιδιωτών. Ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων τροποποιήσεις ώστε:
-Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος καθώς και τα μέλη της Επιτροπής να επιλέγονται, να διορίζονται, να λογοδοτούν και να παύονται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
– Ο Υπουργός να μην μπορεί να παρεμβαίνει σε ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπως οι προτεραιότητες εξέτασης των υποθέσεων και οι στρατηγικοί της στόχοι, οι προϋποθέσεις και διαδικασίες ένταξης επιχείρησης ή φυσικού προσώπου στο Πρόγραμμα Επιείκειας και ο τρόπος υπολογισμού των προστίμων.
– Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (Γ.Δ.Α.) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), ώστε να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες μεταξύ του σώματος που ερευνά, ανακρίνει και εισηγείται την τιμωρία και του σώματος που τελικά αποφασίζει γι’ αυτήν.
– Να προσδιοριστούν σαφέστερα οι πράξεις που διαμορφώνουν την ποινική παράβαση, να περιοριστούν οι ποινικές κυρώσεις σε σοβαρές παραβάσεις, και να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των σοβαρών παραβάσεων (π.χ. τη σύσταση οριζόντιων καρτέλ) και άλλων λιγότερο σημαντικών.
– Να μην είναι δυνατή η επιβολή ποινής και αυτοτελούς προστίμου σε φυσικό πρόσωπο χωρίς προηγούμενη ακρόαση και χωρίς συμμετοχή του προσώπου στην κυρωτική διαδικασία.
– Να μειωθούν τα πρόστιμα για τα φυσικά πρόσωπα και οι προκαταβολές των προστίμων που απαιτούνται για προσφυγή κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη Δικαιοσύνη.