Στα…χέρια των τεχνοκρατών περνάνε η μία μετά την άλλη οι «προβληματικές» οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης.
Το χορό άνοιξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο επίσης Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό το οποίο συνδέει τους τρεις άντρες είναι η σχέσεις που είχαν με την αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs.
Στη συνέχεια σειρά πήρε και η Ισπανία όπου το υπουργείο Οικονομικών της χώρας περνά στα χέρια του 51χρονου, Λουίς ντε Γκουίντος πρώην προέδρου της (χρεοκοπημένης από το 2008) αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της Lehman Brothers καλείται να εκπονήσει και να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιτάσσει η Κομισιόν (προς το παρόν χωρίς το ΔΝΤ) για τον «εξορθολογισμό των δημοσιονομικών».
Τα προβλήματα
Εκτός όμως από το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης και των αυτόνομων περιφερειών θα πρέπει να διαχειριστεί δύο ακόμα ακανθώδη και αλληλένδετα ζητήματα: το φάσμα της ύφεσης και τη διογκούμενη ανεργία. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πρόβλημα: το τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να ορθοποδήσει μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.
Η επιλογή του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ισπανίας κάνει την Πέμπτη τον γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο ντε Γκουίντος δεν είναι απλώς ένας πρώην τραπεζίτης. Το πλούσιο βιογραφικό του μαρτυρά ότι ακόμη ένας «τεχνοκράτης» αναλαμβάνει τα ηνία της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Πλούσιο βιογραφικό
Ο ίδιος ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα επί της πρωθυπουργίας του κεντροδεξιού Χοσέ Μαρία Αθνάρ από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών τη διετία 2002 – 2004.
Τη διετία 2006 – 2008 αναλαμβάνει την προεδρία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers για τις δύο χώρες της Ιβηρικής, ενώ μετά την κατάρρευση της τράπεζας μετακινείται στην πολυεθνική εταιρεία παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών PriceWaterhouseCoopers.
Σήμερα διευθύνει τη σχολή Εμπορίου ενός από τα πλέον φημισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ισπανίας, το Instituto Empresa στη Μαδρίτη, και κατέχει επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού κολοσσού Endesa.
Ο ντε Γκουίντος θα έχει στενή συνεργασία με έναν γνώριμό του από τη θητεία Αθνάρ, τον Κριστομπάλ Μοντόρο, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Προϋπολογισμού.
Ο Μοντόρο θεωρείται από τους «πρωτεργάτες» της εισόδου της Ισπανίας στο ευρώ καθώς είχε αναλάβει διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο 1996 – 2004.