Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά ελάχιστες είναι οι αναφορές των ΜΜΕ στο θέμα. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων έχουν μετατοπιστεί.
Στη φάση που διανύει σήμερα η ΕΕ, η εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ελάχιστα επηρεάζει τις εξελίξεις. Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν τον τόνο στην ευρωζώνη, ενώ για τα υπόλοιπα φροντίζει ο μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπέι.
Σε κάθε περίπτωση, οι Δανοί δηλώνουν έτοιμοι να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά πράγματα από την 1η Ιανουαρίου. Η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το περασμένο φθινόπωρο φρόντισε να απαλλάξει την ΕΕ από τα βάρη που είχαν προκαλέσει οι συντηρητικοί.
Ο λόγος, για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων που είχε επιβάλει ο κεντροδεξιός συνασπισμός κατά παρέκκλιση της συνθήκης του Σένγκεν. Η νέα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνονγκ-Σμιντ διόρισε για πρώτη φορά έναν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εκπέμποντας έτσι ένα μήνυμα επιστροφής της Δανίας στην Ευρώπη. Ο Νικολάι Βάμεν που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο έδωσε πρόσφατα το νέο στίγμα της Κοπεγχάγης: «Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Η κρίση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά μας και θα κάνουμε το καλύτερο για να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη. Θεωρούμε κεντρική αποστολή της δανικής προεδρίας να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη και των υπολοίπων μελών της ΕΕ».
Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Βερολίνο και στο Παρίσι
Η Δανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν θεωρείται αρνητικός παράγοντας. Η Άγκελα Μέρκελ μάλιστα εκτιμά ότι η Δανία μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας σε κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε στην εκτίμηση ότι η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έχει αποδυναμωθεί πλέον. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων βρίσκονται από τότε που ξέσπασε η κρίση, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Μια διαπίστωση που δεν αποδέχονται βέβαια όλοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει συχνά τη δυσαρέσκειά του: «Γιατί πιστεύουν κάποιοι ότι αρκεί να συμφωνήσουν Γερμανία και Γαλλία για κάποιο θέμα.; Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 17 κυβερνήσεις, 17 κράτη και 17 κοινοβούλια».
H κατάσταση που έχει να συνδιαχειριστεί η δανική προεδρία είναι γνωστή. Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην ευρωζώνη καθορίζει την ευρωπαϊκή καθημερινότητα.
Η ΕΕ σε ριψοκίνδυνη κούρσα προς την δημοσιονομική ένωση
Ακόμη και το πρόταγμα της αλληλεγγύης δεν τίθεται πλέον εν λευκώ. Το διατύπωσε με περισσή σαφήνεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε 6 χώρες που την επιδεικνύουν, ενώ οι υπόλοιπες ωφελούνται από αυτή. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορεί κανείς –ακόμα και αν είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ- την καγκελάριο ότι δεν δραστηριοποιείται όσο πρέπει για την Ευρώπη. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», είχε δηλώσει ο κ. Σόιμπλε.
Η ΕΕ βρίσκεται σε ριψοκίνδυνη κούρσα προς την δημοσιονομική ένωση. Μια κούρσα μετ’ εμποδίων, με δεδομένο ότι η Βρετανία δεν συμπράττει, ενώ κΙ άλλες χώρες τηρούν επιφυλακτική στάση. Και όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, Νικολάι Βάμεν: «Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία επεξεργασίας της νέας συμφωνίας. Η Δανία θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διαδικασία αυτή. Όταν θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα τις αξιολογήσουμε από νομική και οικονομική οπτική γωνία. Στη συνέχεια με τους εταίρους μας στον κυβερνητικό συνασπισμό θα τοποθετηθούμε».