Στο ναδίρ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, με την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ να έχει ήδη ξοδευτεί δυο εβδομάδες μετά την εκταμίευσή της.
Ήδη το Οικονομικό Επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει τον κουμπαρά» των 3 δισ. που περιέχει ο λογαριασμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών καθώς, 10 ημέρες μετά την είσπραξη των 8 δισ. ευρώ από την έκτη δόση του δανείου από Ε.Ε. και ΔΝΤ τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η ταμειακή στενότητα η οποία αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον και ειδικά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έχει τη βάση της στο ότι οι πολιτικές ακροβασίες Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου με την προκήρυξη δημοψηφίσματος οδήγησαν στην απώλεια χρονικά μιας δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης η οποία δεν αναπληρώθηκε.
Παράλληλα, μόνο για το μήνα Δεκέμβριο έπρεπε να καλυφθούν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7 δισ. είναι τοκοχρεολύσια παλιών και νέων ομολόγων. Ειδικότερα, από το ποσό αυτό τα 3 δισ. ευρώ χρεολύσια μακροπρόθεσμων ομολόγων, άλλα 3 δισ. ευρώ είναι τα έντοκα γραμμάτια και άλλο 1 δισ. οι τόκοι που απομένουν για να κλείσει ο χρόνος.
Σκέψεις του υπουργείο Οικονομικών είναι πλέον η χρησιμοποίηση των αποθεματικών ύψους 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένοντας σε περίπου 60 ημέρες από σήμερα της εισροή των 89 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης. Η δυνατότητα της ανάλωσης χρημάτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπήρχε και από πριν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε αφού υπήρξε μια σταθεροποίηση της κατάστασης με την είσπραξη της 6ης δόσης του δανείου. Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ακριβή ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης.
Για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται και ένα σχέδιο διαχείρισης των δημοσίων εσόδων τα οποία θα μπαίνουν στα δημόσια ταμεία από τη φορολογία εισοδήματος αλλά και των «πακέτο» των νέων μέτρων του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σανίδα σωτηρίας οι φόροι
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο με υπηρεσιακούς παράγοντες διαπιστώθηκε ότι η μοναδική σωτηρία για τα φετινά έσοδα είναι οι βεβαιωμένοι φόροι στο εισόδημα, τα ακίνητα και τα Ι.Χ. που θα εγγραφούν στα έσοδα του Δεκεμβρίου ώστε να κλείσουν σε «δεδουλευμένη» βάση στον προϋπολογισμό του 2011. Να βεβαιωθούν δηλαδή οι φόροι και να υπάρχει το περιθώριο η είσπραξή τους να μετατεθεί για τον 14μηνο προϋπολογισμό κάτι για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Θα πρέπει όμως να επικεντρωθούν στην είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2012 ώστε να υπάρχει το απαραίτητο περιθώριο χρόνου να ενεργοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να εισπραχθούν τα περίπου 90 δισ.
Συνεπώς μέχρι και την 31/12 /2011 θα πρέπει να βεβαιωθούν έσοδα:
– Από 700 έως και 750 εκατ. ευρώ από το νέο τέλος ακινήτων που θα πρέπει αποδώσει η ΔΕΗ τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
– Περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην αποπληρωμή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι το υπουργείου Οικονομικών ανησυχούν για το θέμα των τελών τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν να πληρωθούν ή απλώς να γίνουν αιτία ενός νέου κύματος κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας.
– Περίπου 600 – 800 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος του 2011 την οποία θα πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την 1-1-2012 μαζί με την νέα εισφορά αλληλεγγύης και η επόμενη δόση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
– Επίσης μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες του Δεκεμβρίου θα πρέπει είτε να εισπραχθούν είτε να βεβαιωθούν (ώστε να εισπραχθούν το πρώτο δίμηνο του 2012) έσοδα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο στο 11μηνο εισπράττονται μηνιαίως 3,9 δισ. ευρώ. Αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει στην αγωνιώδη προσπάθεια για στην πορεία των εσόδων του Δεκεμβρίου και η 48ωρη απεργία των εφοριακών τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να επιστρατεύει λογιστικά «τρικ» για να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό του φετινού ελλείμματος, ίσως και πάνω από το 9% του ΑΕΠ.
Στα 3 δισ. ευρώ η τρύπα
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο τα συνολικά έσοδα, μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί στα 45,642 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις έφτασαν στα 43,860 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού άγγιξε στο 11μηνο τα 20,490 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο το έλλειμμα θα πρέπει σε ετήσια βάση να κλείσει στα 21,7 δισ. ευρώ με αύξηση 1,2% σε σχέση με πέρυσι.
Όπως παραδέχονται, πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, η τρύπα των 3 και πλέον δισ. ευρώ – όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 11μηνο- είναι δύσκολο να κλείσει, φέρνοντας έτσι πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, για τη λήψη των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητά.