Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές αναλώνονται σε εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην παγκόσμια οικονομία και την εύθραυστη διαδικασία ανάκαμψής της, τα στοιχεία δείχνουν πως η κρίση ρευστότητας θα συνεχισθεί και το 2012, πιθανότατα θα ενταθεί.
Μπορεί η Ευρώπη να είναι αυτή που εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες και να συγκρατεί πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό όλων, η κατάσταση όμως στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών δεν μοιάζει ρόδινη, και προφανώς δεν φταίει η ευρωπαϊκή κρίση γι’ αυτό!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικοί δικτύου Bloomberg, μέσα στο 2012 οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι ισχυρότερες χώρες που μετέχουν και της ομάδας των Επτά (G7) καλούνται να βρουν από τις αγορές το κολοσσιαίο ποσό των 7,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Ποσό που χρειάζεται προκειμένου να αποπληρωθούν-αναχρηματοδοτηθούν κρατικά ομόλογα και χρεόγραφα, χρέος δηλαδή, ανάλογου ύψους που λήγουν εντός της χρονιάς.
Κι όλα αυτά ενώ διεθνώς καταγράφεται αυξητική τάση στο κόστος δανεισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις δε, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, σε επίπεδα συναγερμού. Ή και πέρα απ’ αυτά…
Αναλυτικότερα, οι χώρες της G7 πρέπει να βρουν αυτά τα 7,6 τρισ. δολάρια, με την πιο δύσκολη αποστολή να την έχει η Ιαπωνία η οποία για το 2012 καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέη 3 τρισ. δολαρίων. Στη δεύτερη πιο … δεινή θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με χρέη 2,8 τρισ. δολαρίων για το 2012. Η Ιταλία που ήδη δανείζεται με απαγορευτικό κόστος πρέπει να «πείσει» τις αγορές να της δανείσουν 428 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γαλλία 367 δισ. δολάρια, ενώ ακόμα και η Γερμανία οφείλει να αναχρηματοδοτήσει τίτλους συνολικής αξίας 285 δισ. δολαρίων. Στην συγκριτικά καλύτερη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 13 δισ. δολάρια.
Μόνο μέσα στον Ιανουάριο οι προγραμματισμένες στην Ευρωζώνη δημοπρασίες κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων υπερβαίνουν σε αξία τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια! Συγκεκριμένα η Γερμανία σήμερα (4 Ιανουαρίου) θα αναζητήσει περί τα 5 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα, άλλο ένα (1) δισ. ευρώ η Πορτογαλία, στις 5 του μηνός η Γαλλία αναζητά 7 με 8 δισ. ευρώ σε εκδόσεις ωρίμανσης 10, 12, 24 και 30 ετών, στις 16 η Ιταλία ζητά 7,7 δισ. ευρώ, η Ελλάδα στο ενδιάμεσο άλλα 2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, η Ισπανία στις 19 του μήνα 7,5 δισ. ευρώ και στις 20 άλλα 8,6. Τέλος στις 25 του μηνός η Γερμανία βγάζει 30ετή ομόλογα και ζητά 3 δισ. ευρώ και την τελευταία ημέρα του Γενάρη η Ιταλία θα προσπαθήσει να δανεισθεί άλλα 7,5 δισ. ευρώ!
Σε αυτά τα συνολικά 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που τα υπολόγισε το Bloomberg, προσθέστε και τα περίπου 950 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται ότι θα είναι το συνολικό χρέος που θα εκδώσουν οι μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις του πλανήτη (πέρυσι είχαν συνολικό χρέος πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια) κι έχετε μια πλήρη εικόνα του κολοσσιαίου προβλήματος!