Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας το «πολυσυζητημένο» νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου οικονομικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει όλα τα “ανοιχτά μέτωπα” της ελληνικής οικονομίας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται στο «τραπέζι» διευρυμένης σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναμένεται να ψηφισθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος σε τέσσερις συνολικά συνεδριάσεις έως την Πέμπτη το βράδυ.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο:
– Περιλαμβάνει διατάξεις για την άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου και ρυθμίζει θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του που περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
– Επιταχύνει την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, αίρει τους τοπικούς περιορισμούς για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών, επιτρέπει στο δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρία η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό και αίρει την προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα.
– Προβλέπει πως οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστα ποσά δόσης τα 100 ευρώ ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ.
– Περιλαμβάνει φορολογικές παρεμβάσεις όπως η μεταφορά των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων στα επόμενα οικονομικά έτη, αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και η επιβολή φόρου με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών όταν αυτός γίνεται εξωχρηματιστηριακά.
– Θέτει χρονικό περιορισμό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών όσων εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας που οδηγεί σε συνταξιοδότηση και μειώνει το χρόνο βαθμολογικής εξέλιξης για όσους δημόσιους υπάλληλους αποκτούν τίτλους σπουδών.
– Καθιστά δυνατή τη δανειοδότηση ΟΤΑ για την εξόφληση χρεών που έχουν γεννηθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2011, προβλέπει ενοποίηση του συστήματος δαπανών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και θεσπίζει ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα προμήθειας συστημάτων.