“Οι συμψηφισμοί ΦΠΑ και χρεών από και προς το Δημόσιο δεν αποτελούν δημιουργική λογιστική, αλλά αναπτυξιακή λογική, που θα τονώσει με περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ την ρευστότητα στην ελληνική αγορά το 2011 και θα αποτελέσει κίνητρο εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας”, δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας για άμεση λύση των προβλημάτων που προκύπτουν με τις επιστροφές ΦΠΑ, αλλά και τα χρέη του Δημοσίου από και προς τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα την κα Σακελλαρίδη, ειδικά το θέμα των καθυστερούμενων επιστροφών ΦΠΑ, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που αφορούν και την πλειοψηφία των δικαιούχων των συνολικά 5,4 δισ. ευρώ των επιστροφών, όπως προβλέπεται και από το προϋπολογισμό. Η μη έγκαιρη καταβολή τους αποστερεί δυναμική από την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ρευστότητα από την ελληνική αγορά, ενώ τελικά αποβαίνει εις βάρος του Δημοσίου σε ότι αφορά την είσπραξη φόρων και εισφορών, αφού μειώνει συνολικά τη δραστηριότητα από τον πρωτογενή τομέα ως και τις υπηρεσίες.
“Θα πρέπει συνολικά να επανεξεταστεί το σύστημα επιστροφών ΦΠΑ και συμψηφισμών χρεών από και προς το Δημόσιο, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, και αποτελεί θετικό γεγονός η συνειδητοποίηση του προβλήματος και της διάθεσης επίλυσής του από τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας”, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ.
Σύμφωνα με την κα Σακελλαρίδη, οι ως σήμερα συμψηφισμοί βεβαιωμένων χρεών και εκκαθαρισμένων οφειλών, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και οι επιστροφές ΦΠΑ σε ποσοστό 90% ως του ποσού των 30.000 ευρώ μηνιαίως, δεν απηχούν τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος.
Ο ΠΣΕ έχει χαιρετήσει τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την προσπάθεια εξεύρεσης της κατάλληλης φόρμουλας, αναμένοντας τη μετουσίωσή τους άμεσα σε εφικτές λύσεις, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. “Βασικό ζητούμενο, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, πρέπει να είναι η τόνωση ρευστότητας και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης της οικονομίας. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης πρέπει να είναι ένα κοινωνικό μέρισμα στο οποίο δικαιούχοι θα είναι όλοι: Δημόσιο, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, φορολογούμενοι πολίτες” δήλωσε η κα Σακελλαρίδη.
Διαβάστε επίσης: Τα έχουν «χαμένα» με τον συμψηφισμό ΦΠΑ;