Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από επιστροφή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχνεμπαχ, προλειαίνει το έδαφος για νέες επερχόμενες παρεμβάσεις, εκφράζοντας παράλληλα την θέση πως η συγκράτηση των μισθών και η αύξηση της παραγωγικότητας θα βοηθήσουν στην κάλυψη του «υστέρησης» της ελληνικής ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Ράιχνεμπαχ, πριν την επικείμενη επιστροφή του στην Αθήνα, προανήγγειλε παρεμβάσεις για άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο Mr Task Force εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη του 2013 η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του «χάσματος ανταγωνιστικότητας», σημειώνοντας πως από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας περιορίζεται ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη.
Αναγνωρίζοντας δε ότι η παρατεταμένη ύφεση προκαλεί μεγάλες συνέπειες σε εισοδηματικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, ζητά να τεθούν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα.
Όσον αφορά στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε πως θεωρεί κλειδί για την επιτυχία μία πραγματική κουλτούρα συντονισμού όπως το διυπουργικό όργανο υπό τον πρωθυπουργό. Ως επιπλέον παράγοντες επιτυχίας προσθέτει την επαγγελματική διαχείριση του προσωπικού, την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επαγγελματική διαχείριση του προϋπολογισμού.
Τέλος, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε πως με ισχυρή πολιτική βούληση θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για μακροχρόνια, σύνθετη και δύσκολη προσπάθεια που «θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στις δομές των ελληνικών υπουργείων, στις διαδικασίες, στις μεθόδους εργασίας και τη νοοτροπία».