Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο παρά τον πυρετό διαβουλεύσεων της τελευταίας εβδομάδας παραμένει “ανοιχτό”.
Στο Eurogroup που συνέρχεται στις 15:30 στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM και η νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το βράδυ, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και των δέκα χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες τους σε επίπεδο 27 χωρών-μελών της ΕΕ (Ecofin) και την Τρίτη.
Στο «μέτωπο» του PSI, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης που είχαν το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, ανέφερε ότι «τα στοιχεία μιας άνευ προηγουμένου εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να οριστικοποιήσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία και να συμβάλλουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Λίγες ώρες μετά την πολύωρη σύσκεψη, οι κκ Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αποχώρησαν για το Παρίσι. Όπως διαβεβαίωσαν αποχώρησαν για λόγους που δεν σχετίζονται με το PSI, αλλά σε από καιρό προγραμματισμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν να κάνουν με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του επιτοκίου, εξακολουθεί να μπλοκάρει το ζήτημα, βάσει και των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μετά το PSI+ το δημόσιο χρέους -υπό προϋποθέσεις- θα μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί για 120% που προέβλεπε δύο μήνες πριν.