Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το θρίλερ διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) με σημείο αιχμής την υφιστάμενη διαφωνία για το ύψος του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.
Ενώ τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος» με την αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης, ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι είναι πλέον και η συμμετοχή της ΕΚΤ.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, χαρακτήρισε χθες πιθανό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), δηλαδή των ρητρών που προβλέπουν υποχρεωτική συμμετοχή στο κούρεμα των ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, μετά και την άρνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αποδεχθούν το αίτημα των ιδιωτών πιστωτών για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξεως του 4%-4,20%, η διαπραγμάτευση αφορά ένα μέσο κουπόνι της τάξεως του 3,5% περίπου.
Όπως ωστόσο επισήμανε χθες ο υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «μία αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μια μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, «υπάρχουν και άλλες (παράμετροι) που δεν αφορούν στην αύξηση του νέου προγράμματος πέραν του ορίου των 130 δισ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα». φράση αυτή ερμηνεύθηκε ως αποκάλυψη του έντονου παρασκηνίου που υπάρχει σε ό,τι αφορά την συνεισφορά του «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.