Μήνυμα σε δραματικούς τόνους προς την Ευρώπη, για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα απηύθυνε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη να δημιουργήσει «τείχος προστασίας», για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη οικονομική κατάσταση, ας είμαστε ρεαλιστές», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του» υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί από τις χώρες τα σωστά μέτρα. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα πρέπει για τις προηγμένες χώρες να στοχεύουν «στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ορισμένες χώρες η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, θα πρέπει όλοι – κυβερνήσεις, κοινοβούλια και λαοί – να υπερασπισθούν με κάθε τρόπο το ευρώ και τη ζώνη ευρώ, που αποτελεί ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» που επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη, την ελεύθερη ανταλλαγή και έδωσε στην Ευρώπη έναν πραγματικό διεθνή ρόλο.
Όσον αφορά στο «τείχος προστασίας» που θα πρέπει να δημιουργηθεί, είπε πως αν η φωτιά (της κρίσης) διαδοθεί, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε. «Εάν εξαπλωθεί, εάν δεν σταματηθεί εγκαίρως από το σύνολο των εταίρων, θα πρέπει να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη φωτιά (της κρίσης) ώστε να μη διαδοθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία ή αλλού.»
Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, μας χρειάζεται ένα «contre feu» που σημαίνει να έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε τη φωτιά, με φωτιά. «Να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα σε χρηματιστές και κερδοσκόπους, ότι σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι άλλοι διεθνείς εταίροι είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε εκεί που υπάρχουν ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε.», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε εξάλλου ότι θα ήταν «ευχής έργον» εάν το ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συνδυάζονταν σε ένα κοινό ταμείο. «Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω», υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να συνοδεύεται «από κοινούς κανόνες και μια κοινή θέληση που θα αποδεικνύεται από τη γραμμή άμυνας».