Είχε το θάρρος να πειραματιστεί σε βάρος της χώρας μας και δύο χρόνια μετά έχει το θράσος να παραδεχτεί την αποτυχία
Αποτυχημένη η συνταγή για τον ασθενή Ελλάδα, αφού, όπως για πρώτη φορά παραδέχεται η κυρία που παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την σωτηρία της χώρας μας, γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, το πρόγραμμα διάσωση δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Προκλητική ήταν η τοποθέτηση της κα Μέρκελ με δήλωσή της στην εφημερίδα Guardian, καθώς και σε άλλες πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, «Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα την κρίση».
«Φυσικά, υπάρχει και η Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση, όπου παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση», πρόσθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος.
Στη συνέντευξη της η κ. Μέρκελ επέμεινε ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αποκτήσει τη δικαιοδοσία να επιβλέπει την δημοσιονομική πολιτική των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με μεταφορά των κρατικών εξουσιών σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση και ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η ηγέτιδα της οικονομικά υπερδύναμης χώρας, χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να καταλάβει ότι η συνταγή που χορηγήθηκε στον ασθενή καθέ άλλο παρά θα τον έσωζε. Αμέσως μετά την παραδοχή ήρθαν οι συμβουλές και οι προτάσεις.
Η κα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με μεταφορά των κρατικών εξουσιών σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση και ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το κοινό μας νόμισμα, μόνο αν εναρμονίσουμε ακόμη περισσότερο τις πολιτικές μας και είμαστε προετοιμασμένοι να μεταφέρουμε περισσότερες εξουσίες στην Ε.Ε» σημείωσε η κ. Μέρκελ.
«Αν δίνουμε πολλές υποσχέσεις για την μείωση του χρέους και μια πιο αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, τότε αυτά πρέπει να είναι πράγματα που θα μπορούν να κριθούν από ένα δικαστήριο. Σε τελική ανάλυση το νόημα του δημοσιονομικού συμφώνου, είναι να γίνει δυνατό να ελέγξουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει να παραχωρήσουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς περισσότερες ελεγκτικές δικαιοδοσίες» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.