Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ότι σε διάστημα ολίγων ημερών από σήμερα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για την ανταλλαγή χρέους, ενώ θεωρεί πως ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε ότι, για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, αν οι ιδιώτες πιστωτές συμφωνήσουν ν’ αναλάβουν ένα μέρος των απωλειών, θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα χρειαστεί να καλύψουν την διαφορά αυτή, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο Όλι Ρεν είπε ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα». «Θα περίμενα μια κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, όχι το Φεβρουάριο», πρόσθεσε.
Το θέμα της μεγαλύτερης συμμετοχής του δημόσιου τομέα στη διάσωση της Ελλάδας ήγειρε χθες και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Εάν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς» από τους ιδιώτες επενδυτές, «οι δημόσιοι επενδυτές οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια», είπε η κ. Λαγκάρντ.