Νέο διάλογο θα έχει σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης με το κλιμάκιο της Τρόικα, για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με τους δανειστές να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.
Ειδικότερα, οι δανειστές οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην ηγεσία του υπουργείου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος, να καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, να υπάρξουν αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ) και να καταργηθεί η μετενέργεια (η ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της).
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τονίζουν παράλληλα ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
«Καλά όλα αυτά αλλά δεν αρκούν» φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.
Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.