Το «μάρμαρο» της ένταξης της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής φαίνεται πως πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το μνημόνιο.
Στα δύο χρόνια που πέρασαν, το μέσο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14% με το δημόσιο να έχει τη μικρότερη συμμετοχή και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη.
Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια σε μελέτη του καθηγητή κ. Σταύρου Γαβρόγλου διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που σημειώνει πτωτική απόδοση, αισθητή, από την ημέρα που πάτησαν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος οι Τροϊκανοί.
Ολόκληρη η μελέτη υποβλήθηκε στην τρόικα η οποία – παρά ταύτα – επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.
Αμετακίνητη στα «θέλω» της η Τρόικα
Την ίδια ώρα που η έρευνα του κ. Γαβρόγλου αποτυπώνει την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, ο οποίος στηρίζει με νύχια και με δόντια αυτή τη στιγμή την ελληνική οικονομία οι Τροϊκανοί στέκουν ακίνητοι και αμετανόητοι στα «θέλω» τους.
Πιο συγκεκριμένα αμετακίνητη στα «καυτά» τελεσίγραφα που έδωσε στην κυβέρνηση για μείωση του κατώτατου μισθού, πάγωμα αυξήσεων-ωριμάσεων, περικοπή δώρων-επιδομάτων και καμία παράταση των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους παραμένει η Τρόικα.
Σύμφωνα με εργατολόγους, η άρση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή της χρονικής παράτασης της ισχύος τους μετά τη λήξη τους, ανοίγει τον ασκό για δραματική ανατροπή των εισοδημάτων. Όπως σημειώνουν, αν η μετενέργεια καταργηθεί, οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στα μισθολογικά κλιμάκια της Εθνικής Σύμβασης.
«Fast decision’s» φωνάζουν οι Τροϊκανοί
Οι τροϊκανοί θα συναντηθούν και αυτήν την εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στελέχη του οποίου ζητούν γρήγορες αποφάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους λόγω της άτεγκτης στάσης των δανειστών. Αυτά που ζητούν, όμως, οι επικεφαλής της τρόικας κάθε άλλο παρά σίγουρο δεν είναι αν θα ωφελήσουν την πραγματική οικονομία, η οποία θα υποστεί αιμορραγία 6,5 δισ. ευρώ από τυχόν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ καταδεικνύει πως η προσαρμογή των μισθών την τελευταία διετία δεν συνέβαλε καθόλου στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και βάσει των επισήμων στοιχείων κινείται αυτή τη στιγμή στο 18%. Οι ίδιος μετρήσεις καταγράφουν περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης κατά τρεις μονάδες.
Χθες το πρωί, πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς επισκέφθηκαν εκ νέου το υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης στην απόδοση των ελληνικών προτάσεων.