Άγνωστο παραμένει το τι πράγματι μεσολάβησε, ώστε η Τρόικα να «ξεφύγει» στις απαιτήσεις της μέσα σε λίγες μόνον μέρες και από την δημοσιονομική διόρθωση του 1% επί του ΑΕΠ ν’ ανακαλύπτει «τρύπα» στο 2% -με άλλα λόγια ν’ απαιτούνται πλέον 4,4 δισ. ευρώ, αντί των 2,2 που σε πρώτη φάση είχαν υπολογισθεί.
Στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, ακόμη και εντός του Υπουργείου Οικονομικών, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους όχι μόνο για το εάν η ελληνική κοινωνία είναι σε θέση ν’ αντέξει ένα τόσο δυσβάσταχτο νέο πακέτο μέτρων, αλλά και για το εάν η Τρόικα δεν έκανε… λάθος στους υπολογισμούς της!
Δεν είναι λίγοι αυτοί που, εν μέσω διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές, άρχισαν να κρατούν αποστάσεις και να διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για την αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά η χώρα.
Το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι άκρως αρνητικό, με τους βουλευτές να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την αδιάλειπτη λήψη που προκαλούν λαϊκή δυσφορία άνευ αντικρίσματος, αφού όλοι καλά γνωρίζουν ότι το σώμα των φορολογουμένων έχει αγγίξει τα όρια των αντοχών του και τα μέτρα δεν θα φέρουν στα κρατικά ταμεία το ποθητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι βουλευτές έχουν να σκεφτούν και την επανεκλογή τους, καθώς οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν…
Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, με την Τρόικα να μην υποχωρεί και το IIF να επιμένει να εξαρτά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) από την άμεση λήψη αυτών των μέτρων, την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και την «θυσία» του κατώτατου μισθού.