Με τον πιστόλι στον κρόταφο και τον χρόνο να πιέζει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα για να ικανοποιήσει την αιμοδιψή τρόικα και να δοθεί η έγκριση για την οριστικοποίηση του PSI και της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει εδώ και τώρα σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα προέλθει από μειώσεις δαπανών στην υγεία, τα φάρμακα, την άμυνα και «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου, με στόχο να κλείσει η «μαύρη τρύπα» για το 2011 και οι αποκλίσεις στον Προϋπολογισμό του 2012.
Παράλληλα αναζητούνται μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που αφορούν στο διάστημα 2013-2014 και θα πρέπει εξειδικευθούν. Και η δεύτερη αυτή λίστα των μέτρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Εντός αυτού του ασφυκτικού πλαισίου η τρόικα ζητά να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο και ακόμη βρίσκονται στο συρτάρι.
Αν και οι δανειστές εμφανίζονται να συμφωνούν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών, εντούτοις φαίνεται ότι πιέζουν για νέα φοροεπιδρομή μέσω του νέου φορολογικού, το οποίο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Τι επιπροσθέτως ζήτησαν
Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ με έκθεση που υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% και προβλέπει ένα μειωμένο ΦΠΑ 11% για τον τουρισμό.
Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση του αφορολογήτου και η δημιουργία λιγότερων φορολογικών κλιμακίων που «κρύβει» επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Χαριστική βολή στα νοικοκυριά
Η χαριστική βολή δίνεται στα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους με την πρόταση για κατάργηση της μείωσης του φόρου 10% από τόκους στεγαστικών δανείων.
«Είμαι υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και του ορθολογισμού της φορολογίας. Υπέρ κινήσεων που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Αλλά θα εφιστούσα την προσοχή σε κινήσεις που «τοποθετούν την άμαξα πριν από το άλογο», όπως είναι η άποψη ότι η μείωση των συντελεστών θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.