Εμφανής ήταν η προσπάθεια του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ να μην ρίξει λάδι στη φωτιά, μετά από το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων πολιτικών του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και του προέδρου του Γιουρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα.
Ο κ. Στράιτερ εξέφρασε μεν κατανόηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται από Γερμανούς πολιτικούς, η γερμανική κυβέρνηση έχει όμως όπως είπε “έντονο ενδιαφέρον” να βρεθεί μια λύση. Τη βάση της απόφασης όμως για την παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα θα αποτελέσει η έκθεση της Tρόικα.
Σε αυτήν εναπόκειται η εκτίμηση αν το πρόγραμμα περικοπών είναι “βιώσιμο”, δήλωσε ο κ. Στράιτερ, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι άλλες βασικές προϋποθέσεις για το νέο πακέτο δανείων είναι η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το ‘κούρεμα’ όπως επίσης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να ανακοινώσει δεσμευτική ημερομηνία μέχρι η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνίες σε όλα αυτά τα θέματα. Υπογράμμισε πάντως πως αυτό θα πρέπει να γίνει “το συντομότερο δυνατό”. Βέβαια στο παρελθόν η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις ημερομηνίες που είχαν συμφωνηθεί, αλλά, ‘αυτό δεν σημαίνει’ είπε ο κ. Στράιτερ, ‘ότι είναι πλέον πολύ αργά”.
Σκληρές δηλώσεις
Να υπενθυμίσουμε πάντως πως το τελευταίο διάστημα η γλώσσα των Γερμανών πολιτικών ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Σήμερα ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ (CSU), ο οποίος σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον της απόφασης: «Εάν οι Έλληνες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μπει τέλος και σε αυτή την αβεβαιότητα». Σύμφωνα με τον χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό καθίσταται πλέον σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και εν μέρει δεν το επιθυμεί πλέον.
«Προσωπικά δεν πιστεύω πλέον ότι είναι δυνατή μια συμφωνία», τονίζει ο κ. Ζέντερ, προσθέτοντας ότι όλα παραπέμπουν σε χρεοκοπία της χώρας με δεδομένο ότι η υπόθεση δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε βαρέλι δίχως πάτο για τους εταίρους στην ευρωζώνη. «Ίσως αυτή η πτώχευση να είναι και μια ευκαιρία. Θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε η χρεοκοπία της Ελλάδας να μην εξελιχθεί σε χρεοκοπία του ευρώ», παρατήρησε ο γερμανός πολιτικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί το σαββατοκύριακο οι δηλώσεις εκπροσώπων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP).