Πληθαίνουν οι φωνές και αυξάνονται οι πιθανότητες που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Μάλιστα οι αναλυτές της Citigroup έχουν προχωρήσει στην εκτίμηση πως οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και την Ευρωζώνη ανέρχονται στο 50%. Και αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Την εκτίμηση τους αυτή ονομάζουν κώδικα «Grexit».
Περιορισμένες επιπτώσεις η Ευρώπη
Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί όχι μόνο ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου αποτελέσματος έχουν αυξηθεί σημαντικά (προηγουμένως τις υπολόγιζε στο 25-30%), αλλά και ότι οι επιπτώσεις που θα έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι σχετικά περιορισμένες.
Η προθυμία των Ευρωπαίων να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, την ώρα που η Αθήνα δεν συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματός της, έχει μειωθεί σημαντικά, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι της Citi, Willem Buiter και Ebrahim Rahbari.
«Πιστεύουμε ότι το κόστος του Grexit για την υπόλοιπη Ευρωζώνηθα ήταν μέτριο, καθώς περιμένουμε ότι οι ανησυχίες του ντόμινο μετά την έξοδο της Ελλάδας, θα περιοριστούν μέσω μέτρων πολιτικής, εάν χρειαστεί», αναφέρουν.
Οι πιθανότητες να πάρουν η ΕΚΤ και η κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέτρα για να στηρίξουν τις καταχρεωμένες χώρες, οι οποίες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις τους, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες.
Το κεντρικό σενάριο της Citi
Πάντως, το κεντρικό σενάριο της Citi είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια ελεγχόμενη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους με τις σημερινές διαπραγματεύσεις της. Επίσης, ο οίκος αναμένει και την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επομένως, η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, όταν καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ (σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μπορεί να κάνει χρήση και μίας περιόδου χάριτος επτά ημερών).
Μεγάλη υποτίμηση η νέα δραχμή
Στην περίπτωση που το σενάριο του Grexit επιβεβαιωθεί, η Citi προβλέπει ότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50-70% έναντι του ευρώ. Αντίθετα, οι επιπτώσεις έξω από την Ελλάδα δεν θα είναι πολύ μεγάλες.
Η μεικτή έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα έχει μειωθεί στα 83 δισ. ευρώ, ή στο 0,5% του ΑΕΠ της περιοχής.
Το ευρωσύστημα έχει δανείσει 78 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει εκταμιεύσει 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων των 110 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης εκτιμάται στα 130-145 δισ. ευρώ.