Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και αυτό φαίνεται να ισχύει και στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ καθώς η τρόικα απαιτεί άρση της μονιμότητας 68.000 εργαζομένων.
Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει άρδην το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ.
Διευκολύνονται οι απολύσεις και οι μετακινήσεις. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος
Tέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).
Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν… φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.
Αλλάζει ο εργασιακός χάρτης
Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο «προμνημόνιο» αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς:
-διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
-μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.
Η τρόικα –λέει- ότι «παλεύει» για τους υποψήφιους επενδυτές
Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως, αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές. Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.
Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους. Να υπενθυμίσουμε πως με νόμο του 2005, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, είχε αρθεί το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.