Σκληρά μέτρα για μισθούς και συντάξεις, με πρόβλεψη επανεξέτασης τον Ιούλιο, για πιο επώδυνες ρυθμίσεις, αν υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα, συζητούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της τρόικας.
Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τα πολιτικά κόμματα τα μέτρα που ζητεί επιτακτικά η τρόικα να ληφθούν για τους μισθούς αφορούν σε μειώσεις κατά 22% σε όλα τα επίπεδα και «πάγωμα» για μια τριετία στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση. Επιπρόσθετα ζητείται μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
Χρονοδιάγραμμα
Η τρόικα ζητεί έως τα τέλη Ιουλίου 2012, να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.
Παράλληλα να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα προβλέπουν ότι οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση να θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τη μετενέργεια ζητείται μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις, ενώ επιπρόσθετα να διατηρηθούν τα γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευση και ανθυγιεινό. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
Η τρόικα επιθυμεί μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος.
Στις αξιώσεις για τα εργασιακά περιλαμβάνονται ακόμα η κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρείες (ΔΕΚΟ, τράπεζες), το «πάγωμα» ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10% και η κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία να μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Επικουρικά ταμεία
Στον τομέα των συντάξεων οι αξιώσεις της τρόικας αφορούν σε νόμο – πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκατ. ευρώ μείωση). Οι αξιώσεις αφορούν και σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012.
Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των Ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012.
Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Η τρόικα ζητεί επανεξέταση κύριων συντάξεων τον Ιούλιο του 2012 αν διατηρείται το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Για τα επιδόματα οι απαιτήσεις της τρόικας αφορούν περικοπές και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Στον τομέα του μη μισθολογικού κόστους, να υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν. Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.
Ύστερα από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιρειών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν τότε να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Λιγότερα έσοδα
Στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάρτιο χαμηλώνει ο “πήχης” για έσοδα αποκρατικοποιήσεων στο νέο μνημόνιο στο οποίο τίθεται στόχος για ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης ΕΛΠΕ, ΔΕΠΕ ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
Στο κείμενο που δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς επαναλαμβάνεται η δέσμευση που αποτελεί και ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν μπορούν να πουληθούν.
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι όποιο κομμάτι από την κινητή και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου μπαίνει στο πρόγραμμα και δεν καταφέρνει να πουληθεί στην ώρα του μπορεί να πουληθεί τμηματικά ή σε τιμή που προσφέρει η αγορά.
Μπορεί δηλαδή να έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος των ανέφικτων στόχων εσόδων που είχαν τεθεί από το προηγούμενο μνημόνιο, αλλά ξεκαθαρίζεται ότι η αξιοποίηση της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας αξίας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι δεδομένη έστω και αν χρειαστεί να ολοκληρωθεί κάποια χρόνια αργότερα. Πάντως παραμένει πάντα εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει μια καθαρή ρευστοποίηση κινητής ή ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το κείμενο επιβάλλει επίσης στο Ταμείο να αλλάξει τη νομοθεσία για τη διαχείριση και τη χρήση των δημοσίων ακινήτων με στόχο να έχει δημιουργηθεί ένα «καλάθι» από 3.000 ακίνητα για αξιοποίηση μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Τονίζεται επίσης ότι το Ταμείο Αξιοποίησης θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και χρήσης γης ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερα η αξιοποίηση.
Στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για εργαζόμενους στο Δημόσιο, ζητείται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την περίοδο 2011-2015. Διατήρηση προσλήψεων 1:5. Εργασιακή εφεδρεία. Μείωση συμβασιούχων. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.
Απόφαση για νέα απεργία
Απόφαση για νέα γενική απεργία, αναμένεται να λάβει σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ που συνέρχεται για να αξιολογήσει τις εξελίξεις και τα νέα μέτρα. Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων δηλώνουν αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις.
Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσούκης, σε δήλωση του χθες έκανε λόγο για «κατάπτυστη δανειακή σύμβαση» και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της μεγάλης μάχης».
Εν τω μεταξύ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη μετέβη εσπευσμένα χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, για να συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του ILO, Juan Somavia.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ο μη σεβασμός της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων καθώς και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει εκ νέου η τρόικα στη χώρα μας τα οποία -όπως έχει επισημάνει και σε έκθεσή του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας- καταστρατηγούν Διεθνείς Συμβάσεις.
Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει ήδη εδώ και καιρό στο ILO, η σχετική προσφυγή της Συνομοσπονδίας βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγγέλλοντας την παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων και ζητάει για μια ακόμη φορά την παρέμβασή του με κάθε μέσο και τρόπο.
Την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την έλλειψη σεβασμού της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων καταγγέλλουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στον υπουργό Οικονομίας, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και στο γενικό διευθυντή του ILO η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία καθώς και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε και το Βερολίνο, ύστερα από πρόσκληση των γερμανικών συνδικάτων, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, και ενημέρωσε αναλυτικά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου για τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα στη χώρα μας.