Οι ημερομηνίες “σταθμοί” στο δρόμο του μνημονίου

Αρχής γενομένης από το χθεσινό πράσινο φως που έδωσε το ελληνικό κοινοβούλιο στο νέο μνημόνιο, τα επόμενα βήματα και οι κρίσιμες ημερομηνίες από τις οποίες «κρέμεται» το μέλλον της χώρας είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένες.

 

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, όπως αναφέρει «Το Βήμα», μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένονται τα ακόλουθα:

 

– Στις 13-14 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα η Ελλάδα προχωρεί στην τήρηση των δύο άλλων όρων (γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και διευκρινίσεις για την κάλυψη της τρύπας των 300 εκατ. ευρώ) ώστε να συγκληθεί το Eurogroup.

 

– Στις 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης και το PSI. Παράλληλα το ΔΝΤ παρουσιάζει την έκθεση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και οι υπουργοί οικονομικών αποφασίζουν για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

 

– Στις 15-17 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού νόμου, αλλά δεν θα υπάρξουν άλλες πληροφορίες γύρω από αυτό.

 

– Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων ( PSI) και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.

 

– Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, με το γερμανικό κοινοβούλιο να εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στις 27 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει τα απαραίτητα εκείνα νομοσχέδια προς ψήφιση στην Βουλή.

 

– Στις 5 Μαρτίου, έχουμε την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους στα πλαίσια του PSI.

 

– Στα μέσα Απριλίου, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρόωρες εκλογές αλλά αφού προηγουμένως συναινέσει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI και η Ελλάδα να αποφασίσει στην ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης ώστε να υποχρεωθούν η μειοψηφία των απρόθυμων ιδιωτών ομολογιούχων να δεχθούν τους όρους που αποδέχεται η πλειοψηφία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ