Στην ιστοσελίδα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε χθες, Παρασκευή 3/12, λεπτομέρειες από το παρασκήνιο των συνομιλιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που έλαβε χώρα την 28η και 29η Οκτωβρίου στις Βρυξέλες.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου, ο οποίος επικαλείται μη κυβερνητικές πηγές που παραβρέθηκαν στον δείπνο που ακολούθησε τις συνομιλίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε μια φραστική διένεξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί ως προς ορισμένους όρους της, ενόψει της δημιουργίας τού μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών-μελών, ως γνωστόν η κα Μέρκελ πρότεινε την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. «Αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε ο ίδιος βαθμός προστασίας θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τη ζώνη του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ακούγοντας αυτά τα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατηγόρησε για υποβολή «αντιδημοκρατικών εισηγήσεων». Η κα Μέρκελ τότε αντέδρασε λέγοντας πως «αν αυτό είναι το είδος του κλαμπ στο οποίο μετατρέπεται σταδιακά η ζώνη του ευρώ, ίσως η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει». Όπως αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που -έστω και ανεπίσημα- υπονοείται μια έξοδος της Γερμανίας από την ζώνη του ενιαίου νομίσματος –κάτι που ασφαλώς θα επέφερε και την οριστική κατάρρευση του ευρώ.
Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών αντιλαμβάνεται πως η Γερμανία, με την ισχυρή οικονομία και το θετικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών, αντιμετωπίζει δύσπιστα το ανελαστικό ευρώ. Το σενάριο της επιστροφής στο πανίσχυρο μάρκο, ωστόσο, μπορεί να βρίσκει ισχυρά ερείσματα μεταξύ των θεωρητικών κύκλων του Βερολίνου, αλλά παραμένει ως έσχατη επιλογή στην φαρέτρα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και δη και ως μέσο άσκησης πίεσης προς τους οικονομικά ατάσθαλους εταίρους. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση: ούτε την Γερμανία συμφέρει η εγκατάλειψη του ευρώ ούτε τις υπόλοιπες χώρες ευνοεί μια τυχόν αποχώρηση αυτής της πανίσχυρης οικονομίας από τους κόλπους της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Σάιμπερτ, απέφυγε να σχολιάσει στον Guardian την συγκεκριμένη φράση της κας Μέρκελ, αλλά δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι «η καγκελάριος αντιμετωπίζει το ευρώ ως κεντρικό σημείο του ευρωπαϊκού σχεδίου, θέλει να το υπερασπιστεί, να το προστατέψει… η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ».
Η ουσία είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε να «περάσει» το θέμα τής μερικής τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης μετά το 2013.