Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, έντονο παρασκήνιο και απαιτήσεις αιματηρές, σε βάρος του ελληνικού λαού, πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) και τις επόμενες ημέρες, οι κάτοχοι των ελληνικών τίτλων, θα κληθούν με ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο τρόπο να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει χώρα ένα πρωτοφανές εγχείρημα παγκoσμίως, καθώς μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων και με την έγκριση χιλιάδων επενδυτών θα ανταλλαγούν περισσότερα από 100 ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.
Η τεχνική προετοιμασία για το PSI έχει ήδη ολοκληρωθεί από την κοινοπραξία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και Bondholder Communication Group, η οποία έχει δημιουργήσει την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (Auction Platform) για την ανταλλαγή των ομολόγων και έχει εντοπίσει τους θεματοφύλακες και τους ενδιάμεσους κάτοχους τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να τρέξει από τους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα που το Ελληνικό Δημόσιο θα απευθύνει τη δημόσια προσφορά για το PSI.
Η πλατφόρμα αυτή θα αναγράφει την ταυτότητα (International Securities Identification Number -ISIN) των ομολόγων που θα ανταλλαγούν και το ISIN των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν. Θα κάνει αναφορά στο ποσό του ομολόγου που ανταλλάσσεται και στο ποσό των μετρητών (Cash) και του χρεογράφου (Securities) που θα λάβει ως αντάλλαγμα ο επενδυτής.
Όλη η διαδικασία ανταλλαγής που θα κρατήσει για περίπου δύο εβδομάδες θα εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο και το Ελληνικό Δημόσιο θα ξέρει (ανά ομόλογο) σε ημερήσια βάση πόσοι επενδυτές αποδέχθηκαν την ανταλλαγή και που συμμετοχή είναι αυξημένη ή μειωμένη.
Η Γενική Συνέλευση
Το πλέον σημαντικό είναι ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελέσει τον χώρο όπου με μεγάλη ασφάλεια και εχεμύθεια θα διεξαχθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.
Πιο συγκεκριμένα ανά ISIN (ταυτότητα) ομολόγου θα γίνεται ξεχωριστή Γενική Συνέλευση με τους κατόχους των τίτλων να ψηφίζουν το εάν αποδέχονται την ανταλλαγή των ομολόγων και τους όρους της ή όχι. Δηλαδή παράλληλα με την ανταλλαγή θα εξελίσσονται και δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.
Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω των 8.000 θεματοφυλάκων των ομολογιούχων που θα συλλέγουν τις εντολές και θα τις περνούν στο σύστημα.
Το θετικό είναι ότι ο κάθε κάτοχος χρεογράφου δεν θα γνωρίζει τίποτα για τις προθέσεις ψήφου οποιοδήποτε άλλου επενδυτή που διαθέτει ομόλογο με το ίδιο ISIN (ταυτότητα). Έτσι, η διαδικασία θα αποτρέψει το σαμποτάρισμα του PSI και την κερδοσκοπία.
Στο πλαίσιο αυτών των Γενικών Συνελεύσεων η πλατφόρμα αναμένεται να κάνει αναφορά και στις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses – CACs) δηλαδή στην υποχρέωση της μειοψηφίας να ανταλλάξει τα ομόλογα με τους όρους που θα αποδεχθεί η πλειοψηφία.
Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, σήμερα δεν υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 50% σε κανένα ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή δεν υφίσταται μεμονωμένος επενδυτής που να κατέχει πλειοψηφικό πακέτο (π.χ. Τα 501 εκατ. ευρώ σε ομόλογο αξίας 1 δισ. ευρώ).
Πάντως, όπου δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των 2/3 ή 3/4 η ανταλλαγή θα γίνει βάσει της απαρτίας των υφιστάμενων ομολογιούχων, κάτι που σημαίνει ότι τα 3/4 των συμμετεχόντων δηλαδή το 38% των κατόχων του ομολόγου θα αποφασίσει για τους υπολοίπους.
Στην πλατφόρμα ανταλλαγής ομολόγων θα βρίσκονται μόνο τα ομόλογα (ISIN) που θα ορίσει προς ανταλλαγή το Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι, εάν η πολιτική απόφαση είναι να εξαιρεθούν από την ανταλλαγή οι τίτλοι που κατέχουν οι ιδιώτες αποταμιευτές ή οποιοδήποτε άλλος, οι ταυτότητες των συγκεκριμένων ομολόγων δεν θα περιλαμβάνονται στο σύστημα.
Το ποια ομόλογα θα υπαχθούν ή θα εξαιρεθούν του κουρέματος θα περιγράφεται αναλυτικά στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση για το PSI.