Η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω και των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε η χώρα να βγει από τη βαθιά ύφεση, θα είναι το βασικό θέμα της αυριανής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ομάδας επιτρόπων με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Μπαρόζο έστειλε χθες επιστολή – πρόσκληση στον πρωθυπουργό να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ενώ, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για διευκόλυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων, αλλά και της έγκρισης από το Eurogroup του δεύτερου πακέτο στήριξη της χώρας.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει ένα σκέλος δημοσιονομικής εξυγίανσης και ένα δεύτερο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, στόχος είναι η αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων σε τομείς οι οποίοι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μάλιστα, όπως είπε, ομάδα υπάλληλων της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται στην Αθήνα και συζητάει με τις αρμόδιες αρχές για την ανεργία των νέων, αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που πλήττει καίρια τη χώρα.
Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η ανεργία των νέων ανέρχεται περίπου στο 47% και είναι το δεύτερο ψηλότερο μετά την Ισπανία.
Στο «τραπέζι» της συνάντησης της ομάδας των επιτρόπων με τον πρωθυπουργό θα βρεθούν η χρηματοδότηση των ΜΜΕ, η επίλυση του προβλήματος των ημιτελών έργων της περιόδου 2000-2006, όπου η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο, εάν δεν ολοκληρωθούν η παροχή τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της ικανότητας της διοίκησης για απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, το μήνυμα που θα στείλουν οι κοινοτικοί στον πρωθυπουργό είναι ότι αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν 11,2 δισ. ευρώ (μαζί με την ελάχιστη εθνική συμμετοχή) που σας περιμένουν, τρέξτε να τα πάρετε». Τα παραπάνω χρήματα πρέπει να δεσμευθούν άμεσα ώστε να ξεκινήσουν το συντομότεροι οι χρηματοδοτήσεις.
Στην έδρα της Κομισιόν δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Οι καθυστερήσεις αφορούν στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς και της επανέναρξης των εργασιών των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, όπου υπάρχουν προβλήματα συμμετοχής των τραπεζών.
Πάντως, σχετικά με τους αυτοχρηματοδοτούμενους αυτοκινητοδρόμους, η Κομισιόν ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα, κυρίως μετά την πρότασή της που βρίσκεται στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, όπου εισηγείται τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως εγγύηση για τα δάνεια που ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν το θέμα της στήριξης της πραγματικής οικονομίας συζητηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, η εκπρόσωπος απάντησε ότι η ημερήσια διάταξη (της Συνόδου) καθορίζεται από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ωστόσο σημείωσε ότι είναι προφανές πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με έναν άλλο τρόπο θα απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η επιστολή Μπαρόζο
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος Μπαρόζο χαιρετίζει την έγκριση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, δηλώνοντας περήφανος για τη συμβολή της Κομισιόν στην απόφαση αυτή του Eurogroup, ενώ επαινεί τις ελληνικές αρχές και το κοινοβούλιο για τον τρόπο που συνεργάστηκαν με τους εταίρους προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει πεπεισμένος ότι η αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα στο Μνημόνιο Συνεννόησης.
«Πιστεύω ότι μοιράζεστε την άποψή μου πως η ταχεία και αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων θα μπορούσε να έχει, μεταξύ άλλων, θετική επίδραση στο ύψος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Καταλήγοντας και σε συνέχεια της «πολύ χρήσιμης», όπως τη χαρακτηρίζει, τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άνδρες στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Μπαρόζο προσκαλεί τον πρωθυπουργό σε συνάντηση στις Βρυξέλλες αύριο, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν αρκετά μέλη της Κομισιόν μαζί με υψηλόβαθμους κοινοτικούς υπαλλήλους που εργάζονται με σκοπό την υποστήριξη της Ελλάδας.
«Σας καλώ να προσκαλέσετε υπουργούς ή αξιωματούχους όπως εσείς νομίζετε», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος δηλώνει ανοικτός στην προσθήκη όποιων άλλων θεμάτων επιθυμεί να συμπεριληφθούν στην ατζέντα η ελληνική πλευρά.
Μπορεί να αποδώσει
Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να αποδώσει, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και εν μέσω γερμανικών και ολλανδικών ισχυρισμών ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια.
«Δεν είναι λογικό να βάλουμε όλα αυτά τα χρήματα (για το δεύτερο πακέτο βοήθειας) εάν (οι χώρες της Ευρωζώνης) πιστεύουν ότι δεν θα αποδώσουν», τόνισε ο κ. Μπαρόζο από τις Βρυξέλλες.
«Δυστυχώς, το μήνυμα που φθάνει ταυτόχρονα, είναι, “εντάξει (βάζουμε τα χρήματα αυτά) αλλά πιθανότατα να μην αποδώσουν”. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας
Το πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας με την κατάλληλη διαχείριση του υπολοίπου των περίπου 11,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα είναι η ραχοκοκαλιά της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας που προωθείται από τις Βρυξέλλες από την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες από αύριο, θα ενημερωθεί για το πότε και πώς θα ξεκινήσει αυτή η αξιοποίηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ τα οποία, μέσω της κατάλληλης μόχλευσης, μπορούν να φτάσουν και τα 20 δισ. ευρώ με βάση μόνο τα ταμεία εγγυήσεων που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα.
Συγκεκριμένα, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εγκριθεί η δημιουργία ταμείων εγγυήσεων, όπως το ΕΤΕΑΝ που, με αρχικό κεφάλαιο 420 εκατ. ευρώ, μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το δεύτερο ταμείο εγγυήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ και πάλι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να κινητοποιήσει ένα ποσό της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια.
Το πιο βασικό όμως για τον κ. Παπαδήμο και για την Ελλάδα είναι η δημιουργία του ταμείου με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση βασικών υποδομών. Το Ταμείο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής (όπως π.χ. οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι) η υλοποίηση των οποίων θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Τούτο όχι μόνο γιατί η υλοποίηση τους διατηρεί θέσεις εργασίας αλλά και γιατί τα περισσότερα από αύτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Τα προβληματικά έργα του ΕΣΠΑ
Το θέμα που θα πρέπει να λυθεί είναι τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν ακόμη τα έργα του ΕΣΠΑ, όπως είναι η γραφειοκρατία της διαχείρισης των έργων, αλλά και των απαλλοτριώσεων.
Εκτός αυτών, θα πρέπει να επιλυθούν και τα επιμέρους προβλήματα που εντοπίζονται σε προγράμματα με μεγάλο προϋπολογισμό και έργα που δημιουργούν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την πραγματική οικονομία.
Πρώτο και κυριότερο είναι το σωστό κλείσιμο των έργων της Γ’ προγραμματικής περιόδου. Τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν, θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ακόμη στη φάση του εντοπισμού και της ολοκλήρωσης και τα οποία θα πρέπει να παραληφθούν κανονικά μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013. Το σύστημα παρακολούθησης των 181 έργων προτεραιότητας είναι υπό διαμόρφωση.