Την κάθετη διαφωνία της σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την εξαίρεσή τους.
Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί με προσφυγές και κινητοποιήσεις.
«Η ΑΔΕΔΥ θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων» τονίζει, καταγγέλλοντας κυβέρνηση και τρόικα ότι όχι μόνο δεν εξαίρεσαν τα Ταμεία από το PSI, αλλά «αντίθετα αρνούνται να καλύψουν κάθε νέα απώλεια των Ταμείων τη στιγμή που χαρίζουν και πάλι απλόχερα δεκάδες δισ. στις Τράπεζες».
Παράλληλα, ερώτηση για την «ανεξήγητη εξαίρεση» κάποιων ομολόγων από τη διαδικασία του PSI, επιλογή που θα στοιχίσει στο Δημόσιο 4 δισ. ευρώ καταθέτει ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξαιρούνται ομόλογα από το «κούρεμα» για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία!
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
«Η συγκυβέρνηση και η τρόικα συνεχίζουν το έγκλημα σε βάρος της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
» Αφού για χρόνια καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων χαρίζοντάς τα στις Τράπεζες και τους επιχειρηματίες, αφού χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή δραματική κατάσταση, ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν τη χαριστική βολή στα αποθεματικά των Ταμείων και να τα οδηγήσουν σε διάλυση μέσα από το κούρεμα των ομολόγων.
» Η κυβέρνηση και η τρόικα όχι μόνο δεν εξαίρεσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων, που αποτελεί βασικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αντίθετα αρνούνται να καλύψουν κάθε νέα απώλεια των Ταμείων τη στιγμή που χαρίζουν και πάλι απλόχερα δεκάδες δις στις Τράπεζες.
» Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
» Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων».
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. «θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων. Στα πλαίσια αυτά επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των Ταμείων. Επίσης θα εξετάσει και προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη σε παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, στις 13.30 μπροστά στα γραφεία του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. (Όθωνος 10-Αθήνα), όπου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου για να πάρει αποφάσεις για το παραπάνω θέμα.
Η ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη
«Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου (Πρώτο Θέμα 4-3-2011), η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει -χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο- από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI συγκεκριμένους τίτλους του ελληνικού δημοσίου αξίας 7,9 δισ ευρώ».
» Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται για σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που εκδόθηκαν με εγγύηση του δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εξαίρεση των παραπάνω 7,9 δισ. ευρώ από το την διαδικασία του PSI θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο κατά 4 δισ. ευρώ!».
» Από εκτιμήσεις προκύπτει ότι, οι κάτοχοι των ομολόγων που η κυβέρνηση προστατεύει από το «κούρεμα» και θα έχουν κέρδος 4 δισ. ευρώ εις βάρος του δημοσίου είναι συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες».
» Αντίθετα, από την διαδικασία του υποχρεωτικού «κουρέματος» η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά προσπάθεια να εξαιρέσει π.χ ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μείωση συντάξεων, ούτε τα φυσικά πρόσωπα (τους αποταμιευτές δηλαδή)».
» Επειδή από όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων σε σχέση με άλλους
» Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τόσο ευνοϊκή μεταχείριση για ορισμένους κατόχους ελληνικών ομολόγων; Ποιες τράπεζες ευνοούνται και ποιος είναι ο αντίστοιχος πίνακας για τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολογιών;
Τι θα κοστίσει αυτή η προνομιακή μεταχείριση στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο ύψος του δημόσιου χρέους;
Γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το «κούρεμα» τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου χωρίς καν να ρωτηθούν; »