Στο «κόκκινο» λειτουργούν τα γεωτρύπανα και τρυπάνε χερσαία και υδάτινα τμήματα της χώρας όπου πιθανολογείται ότι υπάρχει «μαύρος χρυσός».
Η ελληνική πλευρά παραχωρεί με τη διαδικασία open door, από 1η Ιουλίου του έτους, όλα εκείνα τα χερσαία τμήματα που φέρεται να υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι πρόκειται για 10 έως 12 οικόπεδα σε διάφορους νομούς.
Τα γεωτρύπανα αναμένεται να τρυπήσουν σε 2 περιοχές του νομού Εβρου, στους νομούς Καβάλας, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας (κοντά στην Καλαμάτα), Θεσαλονίκης, Γρεβενών, Αχαΐας και Κρήτης.
Από την άλλη, η χώρα μας, πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων στα τέλη Μαρτίου.
Πότε θα γίνουν οι αναθέσεις σε Ιόνιο και Κρήτη
Σφιχτό φαίνεται πως είναι το χρονοδιάγραμμα, αφού σύμφωνα με του υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στόχος είναι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013 να προκηρυχθούν οι παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε 15 θαλάσσια «οικοπέδα» στο Ιόνιο και την Κρήτη, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες χρειάζονται γύρω στους 6-7 μήνες για να ολοκληρωθούν και η ανάθεση σε μία ή περισσότερες εταιρείες ή και σε κοινοπραξία μεταξύ τους αναμένεται να γίνει ως το τέλος Απριλίου.
Χρυσός η Πάτρα
Αναφερόμενος στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, περιοχές για τις οποίες «τρέχει» διαγωνισμός, ο υφυπουργός δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής γεωφυσικά δεδομένα, ο Πατραϊκός Κόλπος δείχνει να έχει αποθέματα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών πετρελαίου αλλά σε μεγάλο βάθος, που αναμένεται να αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 20 δισ. ευρώ σε 20 χρόνια.
Για τα Ιωάννινα, όπου χρειάζεται χερσαία γεώτρηση σε μεγάλο βάθος εκτιμάται η ύπαρξη αερίου της τάξης των 50-60 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.
Τέλος στο Κατάκολο, το εκτιμώμενο κοίτασμα υπολογίζεται σε 3-4 εκατ. βαρέλια. Οι προσφορές θα υποβληθούν στις 2 Ιουλίου.
Ο υπουργός δήλωσε ότι τα όποια έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευση πετρελαίου/αερίου «κατά κανένα τρόπο δεν συνδέονται με το δημόσιο χρέος», και ο κ. Μανιάτης εξέφρασε τη θέση ότι τα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, μέσω ενός Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, στο νορβηγικό πρότυπο.