Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους κατόχους ομολόγων, δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την εθελοντική αποδοχή του PSI, απειλώντας εκτός από την ενεργοποίηση των CACs και με τον αποκλεισμό όσων απέχουν από τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η αγωνία κορυφώνεται, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της λήξης των προσφορών, ο όγκος των οποίων θα καθορίσει την επόμενη κίνηση, που θα είναι η ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών ρήτρας συλλογικής δράσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό “credit default”, με πιθανή την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου.
Ξένοι αναλυτές θεωρούν ως δύσκολη την προσέγγιση του στόχου για εθελοντικές συμμετοχές στο 90%, που θα οδηγούσε σε αποφυγή της ενεργοποίησης των CACs, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 75% και 80%, θεωρώντας ότι θα καταστεί αναπόφευκτη η υποχρεωτική επέκταση των όρων του PSI σε όλους τους κατόχους των ομολόγων.
Η προθεσμία των προσφορών λήγει αύριο, 8 Μαρτίου, στις 10:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, και όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, δεν θα παραταθεί. Πάντως σύμφωνα με την προκήρυξη, το ΥΠΟΙΚ μπορεί να παρατείνει την προθεσμία, ή να τροποποιήσει την πρόσκληση του PSI μέχρι και σήμερα στις 5:00 το απόγευμα, αλλά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος, καθώς αναμένουν αυξημένη συμμετοχή.
Οι τράπεζες που θα αρνηθούν εθελοντική συμμετοχή στο PSI δεν θα λάβουν στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή τους, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών που είχε τη Δευτέρα στην Φραγκφούρτη.
“Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει κεφάλαια για καταβολή πληρωμών σε ομολογιούχους που αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI” ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.
Ανέφερε ακόμα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, πως αν η αποδοχή των προτεινόμενων αλλαγών στα ομόλογα με ελληνικό δίκαιο είναι επαρκής, σχεδιάζει, σε συνεννόηση και με τον επίσημο τομέα (δηλαδή την ευρωζώνη και το ΔΝΤ , να καταστήσει τις αλλαγές δεσμευτικές για όλους τους ομολογιούχους των εν λόγω τίτλων, δηλαδή την ενεργοποίηση των CACs.
Έξαλλος ο Βενιζέλος
Βολές κατά των διοικήσεων των Ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI -και ιδιαίτερα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους.
Όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, εμείς τι μήνυμα στέλνουμε με αυτή τη στάση, διερωτήθηκε μιλώντας στο ρ/σ Real FM, και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».
Επαναλαμβάνοντας πως οι όποιες απώλειες θα αναπληρωθούν μέσω μεταφοράς δημόσιας περιουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε επίσης -και ειδικά για το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)- «πως είναι δυνατόν να παίρνεις αγγελιόσημο και περιουσία του δημοσίου και να υπονομεύεις τη διαδικασία για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους». Γιατί να μετέχουν τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρατήρησε, και να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Στο ίδιο ύφος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη πως δεν μπορεί να είναι ίδια η μεταχείριση Ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ που στήριξαν αμέσως την εθνική προσπάθεια και ενός ταμείου που κάνει συνδικαλισμό.
Οι διοικήσεις αυτές, συνέχισε, παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους και υπογράμμισε πως «δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές».
Απαντώντας εξάλλου σε παρατήρηση της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι τις συνέπειες του PSI «θα τις δούμε σύντομα στις συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν δεν γίνει το PSI, δεν θα δούμε καθόλου τη σύνταξή μας γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους έχουν πει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΚ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ – Tαμείο επιστημόνων), το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών και το Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
«Βεβαίως και θα γίνουν εκλογές»
Σε ερώτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τα σενάρια περί μετάθεσής τους για μετά το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως δεν έχει ένδειξη για εκλογές το φθινόπωρο και υπενθύμισε πως οι εκλογές έχουν προκύψει από τη διαπραγμάτευση για το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Βεβαίως και θα πάμε σε εκλογές, για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε.