Την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει να βγει αλώβητη από διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, ορισμένα hedge funds αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, απειλώντας με ένδικα μέσα, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της.
Ο λόγος για διάφορα hedge funds που κατέχουν περίπου το ένα δέκατο των υπό ανταλλαγή ομολόγων κρατούν άκαμπτη στάση. Όπως αναφέρει το Reuters, τα funds αυτά, σε περίπτωση που τελικώς επιλέξουν τη μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την προσπάθεια του PSI, αλλά θα μπορούσαν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε μακρόχρονη και δαπανηρή δικαστική διαμάχη την ώρα που αυτή θα έπρεπε να αφοσιωθεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της.
«Γνωρίζω ότι διάφοροι επενδυτές εξετάζουν σοβαρά και ενεργά όλες τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστηρίων», είπε ο Steven Friel της Brown Rudnick, μίας από διάφορες δικηγορικές εταιρίες που εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις.
Άλλη μία δικηγορική εταιρία, η Binghmam McCutchen, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρέχει νομική υποστήριξη σε κατόχους ελληνικού ομολόγου εκφρασμένου σε ελβετικά φράγκα, αξίας 707 εκατ. δολαρίων. Το ένα τέταρτο από αυτά τα ομόλογα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή των hedge funds.
Hedge funds κατέχουν και μέρος ενός μικρού ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο, ποσοστό αρκετό για να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, κατά την άποψη διάφορων τραπεζιτών και δικηγόρων.
«Είναι αρκετά προφανές πως οι κάτοχοι του συγκεκριμένου ομολόγου δεν διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους», δήλωσε πηγή κοντά στις συνομιλίες για το PSI.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της, οι ομολογιούχοι αυτοί ενδέχεται να προσφύγουν σε δικαστήρια διεθνώς, όπως το έκαναν και με επιτυχία κατά της Αργεντινής.