Στις 15:00 θα αρχίσουν ταυτόχρονα η τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ISDA. Μετά την επιτυχή κατάληξη -σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, 85,8%- του PSI, υπάρχου δύο σημαντικά ζητήματα, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα όργανα στις συσκέψεις τους:
Το πρώτο αφορά στην ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης, των λεγόμενων CACs (Collective Action Clauses). Το Eurogroup θα κρίνει αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι οι συγκεκριμένες ρήτρες, ώστε η συμμετοχή να φτάσει τελικά στο 95,7%, όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών. Οι 17 υπουργοί έχουν να συζητήσουν και το θέμα της συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI – Official Sector Involvement), δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η όποια κατεύθυνση πάρουν οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά, θα κρίνει και το αν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της χώρας μας.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν η ολοκλήρωση του PSI και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης αποτελούν ή όχι πιστωτικό γεγονός. Αν, δηλαδή, ενεργοποιούν τα CDS. Για αυτό θα αποφανθεί η Επιτροπή Προσδιορισμού της ISDA, δηλαδή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων. Αναλυτές εκτιμούν ότι -σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική- τότε τα ασφάλιστρα κινδύνου, που θα πρέπει να πληρωθούν, φτάνουν κοντά στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι, μετά και την πρώτη απόφαση της Επιτροπής, την 1η Μαρτίου, ότι δεν τίθεται θέμα πιστωτικού γεγονότος, οι πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση έχουν ενταθεί από τους «ενδιαφερόμενους», οι οποίοι επιθυμούν τη με κάθε τρόπο αποπληρωμή των ασφαλίστρων, που έχουν στα χέρια τους.
Επιπλέον πληθαίνουν οι φωνές, που αμφισβητούν τις διαδικασίες της ISDA, θέτοντας θέμα διαφάνειας στον τρόπο λήψης των όποιων αποφάσεων.