Παρά το γεγονός ότι η ανταλλαγή ομολόγων επιτρέπει στην Ελλάδα να αποφύγει μια άμεση άτακτη χρεοκοπία, ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο Moody’s Investors Service, το ρίσκο παραμένει υψηλό.
Στο Weekly Credit Outlook οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που η χώρα θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αναγκαίοι για να λάβει τη χρηματοοικονομική στήριξη και να επιστρέψει σε βιώσιμο χρέος.
«Η ανταλλαγή είναι ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της κρίσης κρατικού χρέους για την Ελλάδα και απομακρύνει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας που ταλάνιζε τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού και τραπεζικού χρέους», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Ακόμη κι έτσι ωστόσο, με την ανταλλαγή χρέους να μειώνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας περισσότερο από 100 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα της Τρόικας να προσδίδει χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος, το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, παραμένει υψηλό», αναφέρει η Moody’s.
Επισημαίνουν ακόμη ότι το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι απίθανο να επιστρέψει στο 120% του ΑΕΠ πριν από το 2020 (το νωρίτερο) και πρόσθεσαν ότι το μέγεθος του haircut αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Την Παρασκευή η Moody’s δήλωσε πως θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, αφού ολοκλήρωσε την ανταλλαγή χρέους των 177 δισ. ευρώ, με μεγάλες ζημιές για τους ιδιώτες πιστωτές.
Ο οίκος αξιολόγησης είχε προηγουμένως υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα σε C.