Φαίνεται πως η δήλωση, προ ημερών, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ν’ αποσύρει τη Γαλλία από τη συνθήκη Σένγκεν μέσα σε έναν χρόνο -μια δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ευρωπαϊκό Τύπο και αναστάτωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-, το Λουξεμβούργο πέρασε στην «αντεπίθεση».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου, Γιαν Άσελμπορν, χαρακτήρισε ως «λαϊκίστικη και αντιευρωπαϊκή» τη ρητορική του Νικολά Σαρκοζί, και μάλιστα εξέφρασε την απορία του για το πώς «μια ιδρυτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζει με την ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Την αντίδραση του κ. Άσελμπορν ακολούθησε η μετριοπαθέστερη τοποθέτηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του απερχόμενου Γάλλου προέδρου δήλωσε πως «η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αποτελεί μια θεμελιώδη ελευθερία».
Την ίδια στιγμή η Επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ εξέφρασε την έκπληξή της για την πρόταση του Γάλλου προέδρου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης κάποιων όρων της συνθήκης.
Ο αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί και φαβορί στην κούρσα των προεδρικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε απλή «φαντασία» την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί σημειώνοντας πως είναι αδύνατον να επανατοποθετηθούν οι τελωνειακοί σταθμοί που υπήρχαν στο παρελθόν στα σύνορα της Γαλλίας.