Την περασμένη Παρασκευή, τα νέα ομόλογα του EFSF και του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αντικαταστήσουν τα «κουρεμένα», ολοκλήρωσαν συναλλαγές ύψους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Συγκεκριμένα, έγιναν συναλλαγές ύψους 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στα ομόλογα του EFSF και περί τα 200 εκατομμύρια στα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως πιστοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα παλαιά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν αποσυρθεί –και τούτο το γνωστοποίησε με σχετικό κατάλογο που απέστειλε σε όλες τις τράπεζες. Με την έναρξη διαπραγμάτευσης μπήκαν στο σύστημα 21 νέα ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες, που ξεκινούν από 11 έτη και φτάνουν τα 30 έτη, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 34 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα σταθερού επιτοκίου το οποίο έχει προσδιοριστεί στο 2%. Αύριο, στον κατάλογο αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο ομόλογα κυμαινομένου επιτοκίου.
Πάντως, κατά τις πρώτες ώρες της επίσημης διαπραγμάτευσής τους, οι τιμές των νέων ομολόγων κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την ονομαστική τους αξία. Το ομόλογο 11ετούς διάρκειας και ημερομηνία λήξεως στις 24/2/2023 διαπραγματεύεται στο 26% με 27% της ονομαστικής του αξίας που προσδιορίζει την απόδοσή του στο 19%. Το συνολικό ύψος του νέου αυτού ομολόγου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Πάντως και την Παρασκευή, ημέρα «δοκιμαστικής» διαπραγμάτευσης (με πραγματοποιηθείσες όμως συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών), τα ομόλογα του EFSF πήραν τιμές γύρω στο 25% – 26% της ονομαστικής αξίας, ενώ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πήραν χαμηλότερη τιμή, γύρω στο 20% – 22%.
Τέλος, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση όλων των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις των ειδικών
Πάντως, οι αναλυτές της Rabobank είναι διστακτικοί στις εκτιμήσεις τους: «Κοιτάζοντας μπροστά, εκτιμούμε ότι θα διατηρηθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τη συμφωνία για το κούρεμα. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος παραμένει υψηλός, ενώ, ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στη λιτότητα, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Οικονομίας απειλεί να καταστήσει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 υπερβολικά αισιόδοξο».
Moody’s: Παραμένει υψηλό το ρίσκο χρεοκοπίας για την Ελλάδα
Η ανταλλαγή των ομολόγων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει μια άμεση άτακτη χρεοκοπία, αλλά το ρίσκο θα παραμείνει υψηλό, αναφέρει η Moody’s Investors Service.
Στο Weekly Credit Outlook οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που η χώρα θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αναγκαίοι για να λάβει τη χρηματοοικονομική στήριξη και να επιστρέψει σε βιώσιμο χρέος.
«Η ανταλλαγή είναι ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της κρίσης κρατικού χρέους για την Ελλάδα και απομακρύνει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας που ταλάνιζε τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού και τραπεζικού χρέους», αναφέρουν οι αναλυτές.