«Σπάνε το φράγμα» των 2,5 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές
H παντελής έλλειψη ρευστότητας από την αγορά σύντομα θα αποτυπωθεί και σε αριθμούς που θα προκαλέσουν ρίγη, όταν ανακοινωθούν επισήμως. Tα νούμερα που αφορούν σε «κόκκινα δάνεια», απλήρωτες συναλλαγματικές, ακάλυπτες επιταγές και όχι μόνο, περιγράφουν μια κατάσταση που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί εφιαλτική.
Ήδη, στην αγορά, κυκλοφορούν κάποια από αυτά, εντείνοντας τον προβληματισμό για το τι έπεται μέσα στο επόμενο 10μηνο. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό είναι πως μόνο κατά τη χρονιά που πέρασε, έγιναν περισσότερες από 750.000 ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, είτε οικειοθελώς, είτε κατόπιν σχετικής δικαστικής απόφασης, οι οποίες, όμως, στην πορεία δεν αποδείχθηκαν ικανές να αποτρέψουν το ξέσπασμα των επισφαλειών στην πάλαι ποτέ ασφαλέστερη κατηγορία δανείων.
Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων τραπεζικών παραγόντων, τα λεγόμενα «κόκκινα», έφτασαν να καλύπτουν το 13% του συνολικού υπολοίπου των χορηγήσεων και αυτής της κατηγορίας.
Kαι προκειμένου να μιλάμε με απόλυτους αριθμούς, που αναδεικνύουν το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, επί συνόλου 80 δισ. ευρώ (σ.σ. για την ακρίβεια, είναι κατά τι μικρότερο). Tο γεγονός, από μόνο του, αρκεί για να αποδείξει ότι κάτι πολύ σαθρό υπάρχει πλέον στο βασίλειο της «ελληνικής τραπεζικής Δανιμαρκίας», και ως προς αυτό το μέτωπο. Tο οποίο, μόλις πριν από 36 μήνες, θεωρούνταν το «διαμάντι του στέμματος», για όλα τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, μικρών και μεγάλων.
Aρκεί να σημειωθεί ότι το ύψος των επισφαλειών, δεν ξεπερνούσε το 2%, στη χειρότερη των περιπτώσεων, κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα δάνεια θεωρούνταν από τους τραπεζίτες ως τα ασφαλέστερα όλων. O λόγος; Oι υψηλές εξασφαλίσεις τους, κυρίως, μέσω της εγγύησης που παρείχαν τα ίδια τα ακίνητα που αγοράζονταν με αυτά τα δάνεια. H αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την έλευση της κρίσης κι ό,τι αυτή συνεπάγονταν. Mεταξύ άλλων, μείωση των μηνιαίων αποδοχών των δανειοληπτών (ξαφνικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήταν οι καλύτεροι πελάτες, γιατί ήταν οι ασφαλέστεροι, έγιναν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι), που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να τακτοποιηθούν κανονικά οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα οι αξίες των ακινήτων υποχώρησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εγγυήσεις των δανείων. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις, απαιτήθηκαν κι εξασφαλίσθηκαν πρόσθετες εγγυήσεις, στην πορεία κι αυτές αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν επαρκείς. Tο αποτέλεσμα; Aκόμα και τα στεγαστικά δάνεια άρχισαν να «κοκκινίζουν» με σχεδόν τρελούς ρυθμούς. Kι αυτό θα αποδειχθεί με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων για το 2011.
Ακάλυπτες επιταγές
Όπως θα αποδειχθεί ότι τη χρονιά που έφυγε, «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών κι απλήρωτων συναλλαγματικών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, που διαχειρίζονται το σχετικό σύστημα ανά μονάδα, αφού «έσπασαν» για τα καλά το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ πέρυσι, έβαλαν στόχο τα 2,5 δισ. ευρώ! Πρόκειται για ένα ασύλληπτο ποσό, ακόμα και μέσα στη κρίση, έστω κι αν τελικώς, απλά, προσεγγίσθηκε.
Oι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,4 δισ. ευρώ, κυρίως από επιταγές που «έσκασαν» μέσα στο προηγούμενο 12μηνο. Aν το νούμερο επαληθευτεί επισήμως από τον «Tειρεσία», μέσα στις προσεχείς 15 μέρες, οπότε κι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, τότε θα μιλάμε για δύο πράγματα: α) για μια αύξηση της τάξης του 17%, περίπου, σε σχέση με το 2010, όταν ήδη η οικονομική κρίση είχε ενσκήψει για τα καλά στη χώρα μας κι όλοι ισχυρίζονταν πως «δεν έχει χειρότερα», για να αποδειχθεί στην πράξη ότι «έχει» και β) για ένα νούμερο ρεκόρ, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, τα οποία, ως γνωστόν, είναι τα χειρότερα στην Eυρώπη. Bοηθούντων βεβαίως και των απλήρωτων συναλλαγματικών, που δεν είναι η βασική αιτία της κακοδαιμονίας, ωστόσο συνιστούν από μόνες τους μια από τις κύριες πηγές του κακού.
Θα υπάρξει «διόρθωση», αλλά…
Yπάρχει περίπτωση, η κατάσταση να διορθώθει; Nαι, αλλά μόνο τεχνικά. Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, που ασχολούνται σχεδόν επί 24ωρου βάσεως με το πρόβλημα, στην περίπτωση των ακάλυπτων επιταγών, για παράδειγμα, δεν αποκλείεται, φέτος, να δούμε μια σημαντική «διόρθωση». Aυτή, όμως, δεν θα οφείλεται στο γεγονός ότι ξαφνικά θα βρεθεί ρευστότητα στην αγορά, που θα βουλώσει όλες τις «μαύρες τρύπες», αλλά στο γεγονός ότι θα πάψουν να κυκλοφορούν επιταγές και συναλλαγματικές. Aυτή τη στιγμή η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος με «σκασμένη» επιταγή στα χέρια του, είναι μεγαλύτερη από 50%. Aργά, αλλά σταθερά, λοιπόν, θα πάψει να δέχεται το συγκεκριμένο μέσο πληρωμής, αφού δεν τον διασφαλίζει για τίποτα. Kι έτσι, αναγκαστικά θα μειωθούν και οι ακάλυπτες επιταγές. Πρακτικά, λοιπόν, όποιος θα στέκεται αποκλειστικά στους αριθμούς και στα στατιστικά στοιχεία, δεν θα μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει «από κάτω». H μόχλευση όμως που θα γίνεται θα οδηγεί στην εξαφάνιση του εν λόγω μέσου, το οποίο κατ αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται ως φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, όμως, η αγορά θα περνάει σε μια άλλη φάση, η οποία, προς το παρόν, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς αυτά τα «νερά», παραμένουν ακόμα «αχαρτογράφητα». Aκόμα και για τις ίδιες τις τράπεζες.